Mŕtvy strojca parížskych útokov možno plánoval aj iné zmarené útoky

NETKY.SK • 19 November 2015, 17:17 • 2 min
Mŕtvy strojca parížskych útokov možno plánoval aj iné zmarené útoky

PARÍŽ- Predpokladaný strojca piatkových útokov v Paríži, Abdelhamid Abaaoud, mohol zohrať úlohu aj v štyroch ďalších útokoch zmarených políciou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Bol medzi nimi napríklad aprílový plán zaútočiť na kresťanské kostoly na parížskom predmestí Villejuif, uviedol minister. Podľa jeho slov vyšetrovatelia ešte nedospeli k záveru, či sa Abaaoud podieľal aj na augustovom zmarenom streleckom útoku vo vysokorýchlostnom vlaku Thalys smerujúcom do Paríža.

Francúzske orgány v auguste zadržali podozrivého džihádistu, ktorý vyhlásil, že ho vycvičil Abaaoud, ktorý bol od roku 2014 v Sýrii. Podozrivý dostal inštrukcie, že má uskutočniť násilný čin vo Francúzsku alebo inej európskej krajine.

 

Francúzsko nedostalo od iných európskych krajín informácie, ktoré by naznačovali, že Abaaoud vstúpil do Európskej únie, až do 16. novembra, teda dva dni po útokoch v Paríži, pri ktorých bolo zabitých 129 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia, citovala ministra agentúra Reuters.

 

"Až 16. novembra, po parížskych útokoch, jedna spravodajská služba mimo EÚ naznačila, že vedela o jeho prítomnosti v Grécku," povedal Cazeneuve.

Francúzsky minister vnútra hovoril dnes krátko po tom, ako francúzske orgány oznámili, že belgický džihádista Abaaoud bol zabitý v stredu pri policajnej razii na parížskom predmestí.

 

 

Povedal, že Abaaoud stál podľa všetkého za štyrmi až šiestimi útokmi, ktoré zmarili vo Francúzsku od tohtoročnej jari, dodala agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies