VIDEO Mŕtva ryba bez hlavy a vnútorností robí niečo celkom nečakané

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 18:00 • 2 min
VIDEO Mŕtva ryba bez hlavy a vnútorností robí niečo celkom nečakané

NEW YORK – Ako je možné, že sa ryba bez hlavy a vnútorností stále snaži vykĺznuť a reaguje na dotyk? Vysvetlenie je pomerne jednoduché a tento jav môžeme vidieť aj pri čerstvých žabích stehienkach alebo chobotnici.

slovakia

left justify in out

Japonský pokrm sashimi, ktorý zvyčajne slúži ako predjedlo, sú na tenko nakrájané surové potraviny, ktoré sa týmto spôsobom pripravujú už celé stáročia. Niektorých ľudí by mohlo na prvý pohľad šokovať, že kuchár krája plátky zo živých rýb alebo chobotníc, ktoré sa ešte hýbu. Hlavonožce však umierajú pomerne rýchlo a teraz si skúsime vysvetliť, prečo sa výrazne hýbu aj po smrti.

 

 

Ako sa môže ryba hýbať bez hlavy a vnútorných orgánov?


Ryby či chobotnice môžu reagovať na určité podnety aj bez signálov odoslaných alebo prijatých prostredníctvom mozgu či nervového systému, rovnako aj bez srdca. Aj keď už mozog a srdce nefungujú, sú bunky, ktoré ešte môžu reagovať napríklad na sodík, čiže soľ. Svalové motorické neuróny (nervy, ktoré vytvárajú pohyb vnútri v tkanive), ktoré sú ovládané elektrickými signálmi, bezprostredne po smrti stále obsahujú určitý membránový potenciál (rozdiel v koncentráciách iónov).

Všetky bunky sú polarizované, čo znamená, že obsahujú rôzne nabité atómy alebo ióny. Rozdiel medzi týmito koncentráciami vytvára cez membránu elektrický náboj.

 

 

Spúšťačom je soľ


Pokiaľ neuróny nie sú aktivované nervovým systémom, tak tie udržiavajú svoj membránový potenciál v rovnováhe odčerpávaním iónov sodíka a draslíka. Keď je však neurón aktivovaný elektrickým signálom, tak sa v bunke otvoria špecifické kanály, ktoré dovoľujú iónom sodíka preniknúť dovnútra. Aby sa zachoval vyrovnaný elektrický náboj v bunkovom prostredí, tak sa otvárajú draslíkové kanály, ktoré ho vyplavujú von z bunky.

 

img

Nakoniec sa bunkové kanály zatvoria a neuróny pracujú na obnovení rovnováhy medzi koncentráciou sodíka a draslíka vo vnútri aj mimo nich. Predtým sa však spúšťajú ďalšie blízke kanály, čo vo svaloch spôsobuje reťazovú reakciu. Takýmto spôsobom vlastne neuróny vytvárajú pohyb v tkanive.

Ako sme si už vysvetlili, bezprostredne po smrti si motorické neuróny udržia určitý membránový potenciál, alebo rozdielne nabité ióny, ktoré následne spustia dominový efekt v nervových vláknach, čo spôsobí pohyb. Pridávaním ďalšieho sodíka vo forme stolovej soli alebo sójovej omáčky tak výrazne zosilníme tieto reakcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies