Mrazy už druhý rok po sebe vážne poškodili vinohrady

NETKY.SK • 14 Máj 2017, 14:45 • 2 min
Mrazy už druhý rok po sebe vážne poškodili vinohrady

BRATISLAVA - Tohtoročné jarné mrazy opäť poškodili vinohrady, a to už druhý rok po sebe.

slovakia

left justify in out

Rozsah škôd sa zatiaľ len odhaduje, lokálne poškodenia dosahujú však aj 30 %. Najviac poškodená je mladá výsadba. Informoval o tom Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS).

 

Už druhý rok po sebe sa tak podľa zväzu urodí menej hrozna a vyrobí menej vína. Minuloročné mrazy spôsobili výpadok v úrode hrozna asi 12.000 ton, čo predstavuje výpadok 84.000 hektolitrov (hl) vína a pokles výroby na 280.000 hl. Priemer býva okolo 360.000 hl.

 

Tento rok už silné zimné mrazy spôsobili podľa ZVVS veľké škody, pretože vinič bol po minulom roku veľmi oslabený, drevo nevyzreté. Vláda napriek veľkým škodám doteraz žiadne odškodnenie vinohradníkom nevyplatila. V susedných krajinách pritom odškodnenia boli vyplatené, na Slovensku len pre ovocinárov.

 

Doteraz množstvo vinohradníkov nedostalo podľa zväzu vyplatené ani priame platby a podporu na integrovanú produkciu, musia si brať úvery. "Situácia vo vinohradníctve je veľmi napätá, máme už len necelých 9000 hektárov (ha) rodiacich vinohradov. Slovenské hrozno a slovenské víno sa stávajú nedostatkovým tovarom," dodal ZVVS.

 

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je jedinou organizáciou výrobcov v súlade s euronariadením o spoločnej organizácii trhu s vínom, ktorá zastupuje profesijné záujmy vinohradníkov a vinárov na Slovensku.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona