Mrazy v Európe si vyžiadali už viac ako 420 obetí

NETKY.SK • 7 Február 2012, 08:01 • 2 min
Mrazy v Európe si vyžiadali už viac ako 420 obetí

Mrazy v Európe si vyžiadali už viac ako 420 obetí - Svet Vlna mimoriadne chladného počasia si v Európe od konca januára vyžiadala už viac ako 420 obetí, z ktorých veľkú časť tvoria bezdomovci. Mrazy a sneženie majú pritom pokračovať aj po zvyšok tohto týž

slovakia

left justify in out

img

Vlna mimoriadne chladného počasia si v Európe od konca januára vyžiadala už viac ako 420 obetí, z ktorých veľkú časť tvoria bezdomovci. Mrazy a sneženie majú pritom pokračovať aj po zvyšok tohto týždňa. 
      Len na území Ukrajiny, kde teplota klesá pod mínus 30 stupňov Celzia, zomrelo na následky mrazov už najmenej 135 osôb, prevažne ľudí bez domova a ďalších 2000 hospitalizovali v nemocniciach. Desaťtisíce sa uchýlili do útulkov poskytujúcich teplú stravu a nápoje.
      V Poľsku od konca januára zaznamenali už 61 obetí chladného počasia. Úrady vyzvali obyvateľov, aby si dali skontrolovať svoje vykurovacie zariadenia. Viacero ľudí totiž zomrelo po nadýchaní sa oxidom uhoľnatým. 
      Najmenej 63 obetí mrazov evidujú v ruskej metropole Moskva, kde majú od stredy teploty ešte poklesnúť pod mínus 30 stupňov. 
      Srbsko hlási desať a Chorvátsko päť mŕtvych. Srbské úrady v nedeľu vyhlásili mimoriadny stav v dôsledku mrazivého počasia a neustáleho sneženia v celej krajine. V Chorvátsku zostalo odrezaných od sveta približne 300 dedín. Zrušená bola väčšina autobusových liniek z metropoly Záhreb do miest na pobreží Jadranského mora. 
      V Maďarsku sa bilancia obetí mrazov cez víkend zvýšila na 12. V Rumunsku zomrelo najmenej 39 ľudí - bezdomovcov alebo obyvateľov, ktorí nemali peniaze na kúrenie. 
      Juh Bulharska postihli silné prívalové dažde, ktoré si vyžiadali už minimálne osem životov a desať nezvestných. Následkom dažďov sa pretrhla priehrada Ivanovo. Následná povodňová vlna zatopila 700 domov v dedine Biser pri hraniciach s Gréckom. Kritická situácia je aj na dvoch väčších priehradách; obyvatelia ohrozených oblastí sa pripravili na evakuáciu. 
      Bulharské úrady vyhlásili mimoriadny stav vo väčšine oblastí na juhu Bulharska. Súčasne varovali susedné Grécko a Turecko pred rozvodnením riek Arda a Marica. 
      Nízke teploty zasiahli aj severnú Afriku a stredomorské ostrovy. Deti v Alžíri videli prvýkrát v živote sneh a v Palme de Mallorca namerali mínus 5,7 stupňa Celzia, najnižšiu teplotu za ostatné štyri desaťročia, uviedla agentúra DPA. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona