Mrazy sužujú polovicu USA, vyžiadali si 21 obetí!

NETKY.SK • 8 Január 2014, 09:43 • 2 min
Mrazy sužujú polovicu USA, vyžiadali si 21 obetí!

ATLANTA - Silný mráz sa v Spojených štátoch rozšíril zo Stredozápadu na východ a juh krajiny, pričom mínusové teploty dosiahli rekordy v oblasti od Bostonu po Birmingham. Mrazivé počasie si už vyžiadalo 21 obetí, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na Stredozápade a východe USA zaznamenali teploty nižšie než vo väčšine Antarktídy. Vo všetkých 50 amerických štátov namerali v utorok teploty pod bodom mrazu - vrátane Havaja, kde na vrchole nečinnej sopky Mauna Kea bolo mínus osem stupňov Celzia. Veľké mrazy sa na Stredozápade USA začali cez víkend a do utorka sa rozšírili zhruba na polovicu krajiny. V New Yorku sa očakával maximálny pokles teploty na mínus 12 stupňov Celzia, v Bostone mínus osem stupňov Celzia.

Na juhu USA padali rekordy. V Birminghame v Alabame klesla teplota na mínus 14 stupňov Celzia, čím padol rekord mínus 11,7 stupňa Celzia z roku 1970. V Atlante namerali rekordne nízku teplotu mínus 14,5 stupňa Celzia. Aj na Stredozápade panoval mráz. V oblasti Chicaga teploty v noci nadnes klesli na mínus 24 stupňov Celzia a v okolí St. Louis na mínus 25,5 stupňa Celzia. Vyše 500 ľudí uviazlo v noci nadnes v troch vlakoch, ktoré mali ísť do Chicaga. Pre silný vietor a záveje v Illinoise vlaky zostali stáť.

Americké úrady zaznamenali v súvislosti s počasím 21 obetí vrátane siedmich ľudí v Illinoise a šiestich v Indiane. Najmenej päť ľudí skolabovalo pri odhŕňaní snehu.

Niekoľko obetí bolo aj medzi bezdomovcami, ktorí buď odmietli útulok alebo neurobili dosť preto, aby sa zahriali. Najhoršie mrazy by mali mať v USA za sebou v priebehu jedného alebo dvoch dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona