Mrazy nekončia: Teploty klesnú na - 30°C, hrozia aj ľadové povodne!

NETKY.SK • 7 Január 2017, 09:59 • 2 min
Mrazy nekončia: Teploty klesnú na - 30°C, hrozia aj ľadové povodne!

BRATISLAVA - Pre celé Slovensko dnes platia výstrahy pred nízkymi teplotami. Pre stred a sever krajiny platí výstraha druhého stupňa, pričom teploty tu môžu poklesnúť na úroveň - 20 až - 28 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Pre zvyšok krajiny platí výstraha prvého stupňa, pri ktorej budú teploty dosahovať - 15 až -20 stupňov Celzia. Pre okresy na severe a v strede krajiny zároveň platí aj výstraha pred vytváraním snehových jazykov a závejov.

 

Prehľad okresov s druhým stupňom výstrahy

Banskobystrický kraj

Všetky okresy 

Trenčiansky kraj

Prievidza

Košický kraj

Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves

Nitriansky kraj

Levice

Prešovský kraj

Všetky okresy okrem Vranova nad Topľou

Žilinský kraj

Všetky okresy

 

img

 

V nedeľu v ranných hodinách môžu teploty na severe Slovenska klesnúť na - 30 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pre okresy Kežmarok, Poprad, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Námestovo a Čadca. Tento stav má trvať od 2:00 do približne 7:00. Pre zvyšné okresy na strednom a severnom Slovensku platí výstraha druhého stupňa, čo znamená teploty v rozmedzí - 20 až - 29 stupňov. Pre západ a juh krajiny platí výstraha prvého stupňa, ktorá je spojená s teplotami od - 15 do - 20 stupňov. Na väčšine územia Slovenska sa tiež môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

 

img

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešok zároveň výstrahu prvého stupňa pred ľadovými povodňami pre okresy Martin a Liptovský Mikuláš. Výstraha platí od 12:00 až do odvolania. 

 

img

 

 

Slovensko včera zažilo tepolotný rekord. Na Chopku ešte nikdy v histórií meraní nebolo tak chladno.  Maximálna denná teplota vystúpila na -24,4 °C.

 

 

Predpoveď počasia na dnes (zdroj SHMÚ)

Jasno až polojasno, na severe zrána ešte aj zväčšená oblačnosť. Večer na západe pribúdanie oblačnosti. Ojedinele snehové prehánky alebo sneženie.
Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov. EXTRÉMNE CHLADNO!
Najvyššia denná teplota -17 až -11, v južnej polovici západného 
Slovenska a na juhu stredného Slovenska -11 až -5 st. 
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -17 st.
Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), miestami v Podunajskej nížine a na juhovýchode okolo 10 m/s (35 km/h) a tu v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Na hrebeňoch hôr miestami prudký až búrlivý vietor.

 

Nedeľa

Jasno až polooblačno. V noci na západe, cez deň na východe Slovenska
miestami oblačno a ojedinele slabé sneženie. Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov. Naďalej veľmi chladno. 
Najnižšia nočná teplota -15 až -21, v horských dolinách a kotlinách miestami -22 až -28 st, na juhozápade -8 až -14 st.
Najvyššia denná teplota -9 až -3, na severe a východe miestami 
-15 až -9 st.
Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na východe v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h), na strednom Slovensku prevažne slabý vietor. Na horách k večeru búrlivý vietor až víchrica.

 

Pondelok

Jasno až polooblačno. Vo východnej polovici premenlivá oblačnosť a miestami sneženie alebo snehové prehánky. Inde zrážky len ojedinele. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov.
Veľmi chladno. 
Najnižšia nočná teplota -9 až -17, v dolinách a kotlinách miestami 
-18 až -26 st.
Najvyššia denná teplota -7 až -3, v severnej polovici územia okolo -9 st.
Prevažne severný vietor 3 až 10 m/s (10 až 35 km/h), v nárazoch miestami15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až víchrica.

 

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies