Mrazy môžu poškodiť porasty pestovateľov aj na 50 % až 80 %

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 13:00 • 2 min
Mrazy môžu poškodiť porasty pestovateľov aj na 50 % až 80 %

BRATISLAVA - Poškodenie porastov ovocinárov, poľnohospodárov a aj záhradkárov pre minulotýždňové a tohtotýždňové mrazy sa bude podľa predbežných odhadov pohybovať nad 50 %.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga odhaduje, že tí pestovatelia, ktorí vykonávali intenzívnu protimrazovú ochranu, budú mať približne 50-percentné poškodenie porastov.

 

Silný nočný mráz počas posledných dní nenávratne poškodil časť jahôd, cukrovej repy, repky olejnej, slnečnice alebo ovocných stromov pestovaných na Slovensku. Pestovatelia, ktorí pre nedostatok finančných prostriedkov intenzívne svoje porasty nevedeli ochrániť, môžu mať výpadky z budúcej úrody na 80 % a viac. V niektorých podnikoch mráz spálil takmer všetku úrodu.

 

Pestovatelia, ktorí nemali jahody prikryté špeciálnymi ochrannými fóliami alebo textíliami, nekúril parafínovými sviecami, či nepoužíval vrtuľníky na rozháňanie vzduchu, mali podľa SPPK jahody poškodené takmer na 100 %. Týka sa to napríklad Piešťan, kde zaznamenali mráz mínus 9 stupňov. V Ostraticiach pri Partizánskom vymrzli aj jahody, ktoré boli prikryté textíliami. Protimrazová ochrana je náročná, náklady na parafínové kahance a sviečky sa môžu vyšplhať aj na tisíc eur na hektár sadu. Táto ochrana tvorí približne 10 % zo všetkých ročných nákladov ovocinára.

 

Porasty jahôd sa musia teraz podľa Holéciovej zregenerovať, pričom predseda ovocinárov počíta s úrodou drobných jahôd. "Zvyšné jahody, ktoré mrazom odolali, by mohli zarodiť nie v máji, ale až v polovičke júna. Ak rastlina po mrazoch dostatočne zregeneruje, tak nejaká úroda zo štvrtého kvetenstva by ešte mohla byť. Ale prvý rad kvetenstva je už nenávratne preč a tie ďalšie budú pravdepodobne rovnako poškodené,“ vysvetlil.

 

Ovocné stromy majú rôzne poškodenie aj v rámci Slovenska, aj v rámci jedného ovocného sadu. V oblastiach, kde bol mráz mínus päť stupňov vo výške dvoch metrov, môže byť poškodená väčšina budúceho ovocia. Pestovatelia budú teraz robiť v sadoch ďalšiu ochranu stromov pomocou špeciálnych podporujúcich látok. "Ak bude ovocie počas jeho zberu poškodené na kvalite a bude mať pre tento mráz tmavé škvrny, obchodné reťazce ho vykúpia na jeseň len za polovičné ceny, hoci vzhľad jablka sa na cene pre spotrebiteľa neodrazí. A to je ďalšia finančná strata pre pestovateľa,“ konštatoval predseda ovocinárov.

 

Straty budú mať aj pestovatelia cukrovej repy, slnečnice, repky olejnej. Poľnohospodári v trnavskom regióne už začali robiť monitoring, v akej miere sú poškodené porasty poľnohospodársky plodín a ovocných stromov. S veľkou pravdepodobnosťou budú musieť podľa SPPK časť spálených rastlín vyorať a zasiať nanovo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies