Mravce dokážu spolupracovať aj v beztiažovom stave

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 15:58 • 2 min
Mravce dokážu spolupracovať aj v beztiažovom stave

USA - Mravce dokážu spolupracovať pri prieskume terénu aj v beztiažovom stave, hoci ich efektivita je slabšia. Ukázal to výskum, ktorý sa uskutočnil na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Výsledky bádania zverejnili vedci v časopise Frontiers in Ecology and Evolution.

slovakia

left justify in out

Astronauti vyviezli v januári minulého roka na ISS osem kolónií po 80 mravcoch. Umiestnili ich v priehľadných kontajneroch, pričom v každej sa nachádzalo hniezdo, kde mravce žili. Počas testovania postupne otvárali hmyzu nové časti kontajnerov, čím sa teritórium zväčšovalo. „Plán spočíval v tom, že mravce mali urobiť prieskum malej plochy. A potom sme im dali viac priestoru a sledovali, čo sa stane, keď rovnaký počet mravcov má preskúmať väčší priestor,“ vysvetlila Deborah Gordon zo Stanford University. „Netušili sme, čo urobia. Nevedeli sme, či vôbec budú vedieť urobiť prieskum terénu,“ doplnila o teste v nezvyčajných podmienkach. Podobné testy pritom vedci vykonali aj na Zemi. V prostredí bežnej gravitácie drobný hmyz po poskytnutí nového priestoru upravil svoje cestičky, a tak zabral väčšiu plochu. Vo vesmíre sa o to pokúšal tiež. Pre slabú gravitáciu však mravce neboli také úspešné. „Mravcom sa v mikrogravitácii nevodilo tak dobre. Myslím, že sčasti je to preto, že sa snažili udržať na povrchu, čo ich spomaľovalo, a tak ani nemali šancu prejsť plochu dôkladne,“ povedala Gordon. 

 

Jednou z ďalších ťažkostí, s ktorou sa mravce vo vesmíre stretávali, bolo to, že pre slabú gravitáciu odpadávali z povrchu a následne poletovali od troch do ôsmich sekúnd vo vzduchoprázdne. „Nemyslím, že je ľahké získať prehľad o teréne, keď desať percent mravcov sa vznáša naokolo, a tak nedokážu reagovať s ostatnými,“ uviedla Gordon. Ako však vedkyňa prezradila, mravce preukázali pozoruhodnú schopnosť vyrovnať sa s tou nevýhodou. „Niekedy sa zachytili o iného mravca a zliezli po ňom na povrch. A niekedy sa im nejakým spôsobom podarilo priraziť k pevnému povrchu,“ priblížila. 

 

Vedci sledujú mravce pri spolupráci, aby podľa ich správania mohli vytvoriť algoritmy pre skupiny robotov. Výskum vo vesmíre pritom sledoval správanie hmyzu v novom prostredí, na ktoré sa nemohol pripraviť. „Ich schopnosť vykonať kolektívny prieskum v mikrogravitácii nemala dostatok času na vyvinutie,“ vysvetlila výskumníčka, ktorá so svojim tímom vytvorila webstránku, na ktorej nabáda školy, aby sa venovali podobnému výskumu a podelili sa so svojimi objavmi. „Dúfame, že deti na celom svete si vyskúšajú tento experiment s čo najviac druhmi mravcov,“ povedala Gordon. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies