Mrak sopečného popola z Etny narúša leteckú dopravu v okolí

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 14:58 • 2 min
Mrak sopečného popola z Etny narúša leteckú dopravu v okolí

RÍM - Vzhľadom na popol zo sopky Etna, ktorá dnes chrlila lávu už štvrtý deň po sebe, prerušili sicílske úrady lety na letisko v meste Comiso v juhovýchodnej časti ostrova.

slovakia

left justify in out

Lety na letisko Comiso sú pozastavené do dnešného poludnia, zatiaľ čo počet lietadiel prilietajúcich na letisko v Catanii neďaleko Etny obmedzili na päť za hodinu, uviedli podľa agentúry DPA miestni predstavitelia leteckej dopravy.

Vo štvrtok utrpelo desať ľudí menej vážne zranenia, keď ich zasiahli horúce úlomky, ktoré sa vytvorili po kontakte lávy s pásmi snehu v nadmorskej výške 2700 metrov. Medzi zranenými boli podľa správ vedci-vulkanológovia i turisti. Štyroch ľudí, ktorých ošetrovali v nemocnici, už medzičasom prepustili.

Juhovýchodný kráter Etny sa znova "prebudil" v utorok po predošlej erupcii, ku ktorej došlo vo februári.

Etna patrí k najaktívnejším sopkám na svete a menšie erupcie na nej sú pomerne časté. Posledný veľký výbuch tohto vulkánu nastal v roku 2009, vyplýva z údajov talianskeho Národného ústavu geofyziky a vulkanológie (INGV).



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies