MPSVR sa dištancuje od Nicholsonovej vyjadrení o adopciách

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 11:14 • 2 min
MPSVR sa dištancuje od Nicholsonovej vyjadrení o adopciách

BRATISLAVA - Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže spolu s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny sa dištancujú od dnešných tvrdení bývalej štátnej tajomníčky ministerstva a poslankyne NR SR Lucie Nicholsonovej.

slovakia

left justify in out

Takto reagoval na dnešné Nicholsonovej vyjadrenia o adopciách do Talianska, ktoré podľa poslankyne naberajú rozmer obchodovania s deťmi, hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Nicholsonová uviedla, že existujú tri zmluvy v hodnote tisícov eur medzi Slovenským národným strediskom pre ľudské práva a talianskou neštátnou agentúrou A.R.A.I., ktorá zastrešovala medzištátne adopcie na talianskej strane. Na projektoch na základe týchto zmlúv sa zúčastňovali ľudia zo slovenskej komisie, ktorá posielala deti práve na Apeninský polostrov. Podľa poslankyne to nie je náhoda a vznikol tak konflikt záujmov medzi tým, že ľudia rozhodujúci o slovenských deťoch participovali na okrúhlych stoloch organizovaných agentúrou A.R.A.I. Pre podozrenie z obchodovania s deťmi zvažuje Nicholsonová podať trestné oznámenie na špeciálnu prokuratúru. Poslankyňa NR SR za SaS spolu s Natáliou Blahovou z Asociácie náhradných rodín vyzývajú Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a ministerstvo práce, aby akýmikoľvek prostriedkami skontrolovali minimálne 158 detí, ktoré zo Slovenska mali odísť do talianskych náhradných rodín. Bývalá štátna tajomníčka neverí, že sú všetky tieto deti v poriadku. Nicholsonová chce tiež na najbližšom zasadnutí ľudskoprávneho výboru iniciovať ďalší poslanecký prieskum v Centre. 

Podľa hovorcu ministerstva práce sa Nicholsonová a Blahová svojimi vyjadreniami pokúšajú len politicky zviditeľniť pod zámienkou ochrany záujmov detí, na čo zneužívajú svoje verejné postavenie. Spochybňovaním až kriminalizáciou štandardných medzinárodno-právnych procesov a inštitúcií vrátane adoptívnych rodín v zahraničí podľa Stušku poškodzujú záujmy samotných detí. Bývalá štátna tajomníčka sa o agendu začala podľa hovorcu ministerstva práce zaujímať až po svojom odchode z ministerstva. Aby sa podľa hovorcu vyvrátili medializované pochybnosti, ktorých autorkou bola aj bývalá štátna tajomníčka a exposlankyňa za SaS Natália Blahová, rozhodol ešte začiatkom roku 2013 minister Ján Richter o osobnom preverení informácií o deťoch riaditeľkou Centra Andreou Cisárovou na pôde Komisie pre medzištátne osvojenia v Taliansku. "Je to práve súčasné vedenie ministerstva a Centra, ktorému sa za posledný rok podarilo napraviť problémy, spôsobené nečinnosťou bývalého vedenia a zaviesť nový, transparentnejší systém fungovania medzištátnych adopcií s rovnakými podmienkami pre všetky partnerské krajiny," hovorí Stuška. 

O adopciách nevznikajú pochybnosti prvýkrát. Audit rezortu práce v Centre ukázal, že v systéme je niekoľko zásadných chýb. Týkali sa hlavne obdobia, keď ho viedla bývalá riaditeľka Alena Mátejová. Ministerstvo muselo od Talianska žiadať dodatočne 158 postadopčných spisov, ktoré hovoria o tom, aký život vedú adoptované deti v cieľovej krajine. Spisy v Centre chýbali, preto ministerstvo pozastavilo osvojenia do Talianska. Len pred niekoľkými týždňami správy na Slovensko prišli, nebude preto dlho trvať, kým s Talianskom podpíšeme novú zmluvu. Nicholsonová neverí, že všetkých 158 detí je v poriadku. Pochybnosti o postadopčných správach má podľa jej slov aj exministerka práce Viera Tomanová, ale aj súčasné vedenie Centra. "Centrum nikdy nespochybnilo obsah talianskou stranou doplnených tzv. postadopčných správ, ktoré boli samotným centrom identifikované ako chýbajúce úseky monitorovania života týchto v minulosti adoptovaných detí. Neexistuje dôvod spochybnenia týchto oficiálnych správ, ktorých doplnením minister Ján Richter ešte vo februári 2013 podmienil zrušenie dočasného pozastavenia adopcií do Talianska," reagoval hovorca ministerstva práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona