MPRV zintenzívňuje boj proti špekulantom s prenájmom pôdy

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 13:49 • 2 min
MPRV zintenzívňuje boj proti špekulantom s prenájmom pôdy

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pripravuje novelu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Novela je ďalším krokom agrorezortu k zvýšenej ochrane poľnohospodárskej a lesnej pôdy pred špekulantmi. Informovala o tom dnes Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV.

slovakia

left justify in out

"Poctivých poľnohospodárov, ktorí využívajú pôdu na tvorbu potravín a zvyšujú tak našu potravinovú bezpečnosť, Slovensko potrebuje. Novela zákona im umožní ľahší prístup k prenájmu poľnohospodárskej pôdy a zavádza tiež poriadok do evidencie nájomných vzťahov. Je zároveň ďalším krokom v zamedzení získavaniu tejto cennej pôdy špekulantmi na nepoľnohospodárske účely," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS).

 

Novela spresňuje aj postup v prípadoch, ak počas platnosti a účinnosti nájomnej zmluvy dôjde k predaju podniku alebo jeho väčšinového podielu. Nový nájomca bude povinný do šiestich mesiacov od vyplývajúcich zmien doručiť prenajímateľom návrh novej nájomnej zmluvy. Ak by tak neurobil, alebo ak prenajímateľ jeho návrh do dvoch mesiacov odo dňa jeho doručenia neprijme, nájomný vzťah zanikne po zbere úrody. Vo výraznej miere tak zamedzí špekulantom biznis s pôdou, ktorá je nenahraditeľným bohatstvom krajiny a dopyt po nej bude v súvislosti s klimatickými zmenami neustále stúpať.

 

Vzhľadom na potreby aplikačnej praxe sa vypúšťa doterajšia úprava automatickej obnovy nájomného vzťahu. Posilnia sa tak práva vlastníka pozemku aj stabilita podnikateľského prostredia pre tie subjekty, ktoré pôdu skutočne obhospodarujú, so súčasným vytvorením podmienok na prístup k pôde ďalším podnikateľským subjektom.

 

MPRV novelou reaguje aj na fakt, že v súčasnosti na Slovensku absentuje prehľadnosť v štruktúre nájomných vzťahov pri užívaní poľnohospodárskej pôdy. Zavádza sa zákonná povinnosť pre nájomcov predkladať nájomné zmluvy na zápis do katastra nehnuteľností. Na liste vlastníctva tak bude zapísaný nájomný vzťah pre konkrétneho nájomcu s uvedením doby nájmu. Tieto údaje budú slúžiť aj širokej verejnosti, poľnohospodárskym subjektom a okresným úradom v rámci ich rozhodovacej činnosti.

 

Dopĺňa sa definícia pozemku, ktorý je v katastri nehnuteľností klasifikovaný ako zastavaná plocha a nádvorie, ale slúži na poľnohospodárske účely. Odstraňuje sa tak nejednotnosť výkladu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies