MPRV schválilo 9 projektov na deinštitucionalizáciu sociálnych služieb

NETKY.SK • 16 Júl 2018, 11:19 • 2 min
MPRV schválilo 9 projektov na deinštitucionalizáciu sociálnych služieb

BRATISLAVA - Poskytovatelia sociálnych služieb získajú finančné prostriedky na podporu prechodu z inštitucionálnej formy na komunitnú. Týka sa to zariadení sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyhodnotilo prvé dve kolá žiadostí zamerané na tzv. deinštitucionalizáciu centier.

slovakia

left justify in out

Agrorezort je riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Jeho cieľom je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. IROP má šesť prioritných osí. Rezort považuje rozvoj vidieka popri poľnohospodárstve, potravinárstve a lesníctve za dôležitú agendu. "Dôkazom toho je aj približne 1,7 miliardy eur určených pre regióny. Vyhlásili sme výzvy, ktoré sa týkajú prakticky všetkých vekových kategórií od škôlkarov až po seniorov. Pomáhame zvyšovať kapacity škôlok, zlepšovať technické vybavenie základných a stredných škôl. V týchto dňoch sme vyhodnotili projekty zamerané na prechod poskytovania sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z inštitucionálnej formy na komunitnú," priblížila v správe pre médiá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

 

Základným princípom tejto výzvy je budovanie tzv. deinštitucionalizovaných centier. "Laicky povedané, ide o presun klientov z veľkých neosobných centier do malých komunitných centier rodinného typu, čím budeme naprieč celým Slovenskom zvyšovať kvalitu týchto služieb," vysvetlil generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV SR Marek Mitošinka.

 

Celková alokácia na túto eurofondovú výzvu prestavuje sumu 67,449 milióna eur. Ministerstvo vyhodnotilo prvé dve kolá a schválilo deväť projektov za 9,3 milióna eur. Ide o projekty v Ružomberku, mestskej časti Bratislava-Rača, Močenku, Veľkých Kapušanoch, Santovke a Holíči. Výzva je otvorená do vyčerpania alokácie so zohľadnením územného prerozdelenia.

 

Oprávnenými aktivitami sú rekonštrukcia, rozširovanie a modernizácia vhodných stavebných objektov, zriaďovanie a výstavba nových stavebných objektov, investovanie do materiálno-technického vybavenia zariadení a opatrenia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Výzvu pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona