MPRV chce zvýšiť kvalitu surovín pre hromadné stravovanie

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 12:41 • 2 min
MPRV chce zvýšiť kvalitu surovín pre hromadné stravovanie

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) navrhuje vypracovať minimálne požiadavky na kvalitu a iné parametre surovín pre hromadné a školské stravovanie podľa komodít, ktoré sú obstarávané na úrovni jedální a ich zriaďovateľov.

slovakia

left justify in out

Zabezpečovanie surovín pre hromadné a školské stravovanie by malo brať ohľad na ich najvyššiu kvalitu, vysledovateľnosť pôvodu, sezónnosť a tiež preferovať lokálnu výrobu. Vyplýva to zo správy o zásadách pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie, ktorú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predloží na rokovanie vlády SR.


"Pri realizácii dodávok je nevyhnutné vykonať kontrolu preberaného tovaru z dôvodu overenia, či dodaný tovar má požadovanú kvalitu a spĺňa parametre čerstvosti napríklad overením, aký čas zostáva do dátumu spotreby, respektíve dátumu minimálnej trvanlivosti," uvádza sa v správe. Materiál tiež navrhuje legislatívne upraviť kritériá vyhodnocovania verejného obstarávania potravín, pričom zohľadnenie ceny bude predstavovať 40 % a zohľadnenie kvality obstaraných potravín 60 %.

 

"Vedúce školských jedální zabezpečujú výber dodávateľa väčšinou pre jednotlivé komodity nie na základe garantovanej kvality, ale hlavne v zmysle pravidiel pre verejné obstarávanie, to je podľa ceny. Predpokladá sa, že situácia v oblasti hromadného stravovania je podobná," uvádza správa.


Medzi ďalšie návrhy patrí napríklad vzdelávanie osôb obstarávajúcich suroviny, hľadanie možností priamych dodávok od miestnych regionálnych dodávateľov, využitie existujúcich odbytových združení a podpora vzniku regionálnych komoditných alebo viackomoditných odbytových združení, ktoré sú schopné dodávať produkty spĺňajúce minimálne definované kritériá.


"Realizácia navrhnutých opatrení bude prínosom nielen pre skvalitnenie hromadného stravovania a zdravie obyvateľstva, ale mala by priniesť i zvýšený odbyt pre slovenské potraviny a miestnych výrobcov," píše sa v materiáli. Z reprezentatívneho dotazníkového prieskumu ministerstva vyplýva, že výber dodávateľov surovín vykonávajú z 80 % vedúce školských jedální, pričom zvyšných 20 % obstarávaní vykonávajú školy alebo zriaďovatelia. Takmer 90 % vedúcich školských jedální deklaruje záujem o slovenské, regionálne, čerstvé, kvalitné suroviny a farmárske produkty. Vedúce tiež podľa prieskumu akceptujú i vyššiu cenu takýchto potravín.


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje prerokovanie materiálu v skrátenom legislatívnom konaní. "Tento materiál len podporuje naše dlhodobé tvrdenia, výzvy, aby sa otvorila intenzívnejšia komunikácia na úrovni vlády SR a zriaďovateľov škôl a školských zariadení na zabezpečenie stravovania detí a mládeže z potravín, ktoré sú čerstvé a kvalitné," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

 

Komora tiež považuje za dôležité, aby sa nákup čerstvých potravín v praxi nielen dodržiaval, ale aj kontroloval prostredníctvom štátnych inštitúcií. "Ak by štát nezabezpečil kontrolu priamo v školských jedálňach, či pre deti naozaj nakupujú čerstvé výrobky, ľahko by sa mohlo stať, že pozitívny význam tohto materiálu by ostal len na papieri - a to by sme potom vnímali negatívne," dodala Holéciová.


Komora upozorňuje na dôležitosť potreby vzniku štátneho odbytového kanála, čo by viedlo k tomu, aby "ministerstvá a štátne inštitúcie v ich pôsobnosti (teda nielen školské jedálne) prednostne nakupovali čerstvé slovenské výrobky. Takýmto spôsobom by sme zvýšili odbyt a podporili potravinárskych priemysel ako taký," uzavrea hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies