MPRV chce rozšíriť kontroly v poľnohospodárskej prvovýrobe

NETKY.SK • 29 Október 2014, 11:23 • 2 min
MPRV chce rozšíriť kontroly v poľnohospodárskej prvovýrobe

BRATISLAVA - Orgány štátnej veterinárnej a potravinovej správy by mohli vykonávať kontrolu potravín rastlinného pôvodu v poľnohospodárskej prvovýrobe nielen po zbere úrody, čím by sa umožnil výkon inšpekcie vo všetkých stupňoch výroby.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) v novele zákona o potravinách, ktorú v stredu odobrila vláda. Súčasné právna úprava umožňuje kontrolu len po zbere úrody. Rozšírenie kompetencií v poľnohospodárskej prvovýrobe vyplýva z európskych právnych predpisov.

 

Návrhom novely zákona sa zároveň zo slovenskej legislatívy vypúšťa definícia pojmov dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti, či ustanovenia o označovaní potravín, nakoľko tie sú už vymedzené nariadením Európskeho parlamentu a Rady, ktoré nadobudne účinnosť v polovici decembra tohto roka. Úpravou sa predchádza duplicite. 

 

Agrorezort tiež navrhuje nahradiť v legislatíve pojem "internetový predaj" pojmom "predaj na diaľku". Odôvodňuje to tým, že nový pojem plnšie pokrýva túto oblasť predaja potravín. "Ide najmä o predajcov, ktorí na základe informácii na internete ponúkajú tovar cez telefón a pošlú ho po kuriérovi, poštou a pod. Nepredávajú cez internet, tam sú potraviny len vystavené, ale objednať si ich je treba telefonicky alebo písomne," konštatuje MPRV v predkladacej správe. 

 

Návrh agrorezortu ďalej rozširuje zoznam prevádzkarní o prevádzkarne na výrobu klíčkov, ktoré musia byť schválené príslušným orgánom a spĺňať stanovené požiadavky pred začatím výroby. Predpokladaná účinnosť novely zákona je navrhovaná na 1. marec 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies