MPRV a ŠVPS preventívne kontrolujú vzorky kvôli vtáčej chrípke v Maďarsku

NETKY.SK • 9 November 2016, 16:50 • 2 min
MPRV a ŠVPS preventívne kontrolujú vzorky kvôli vtáčej chrípke v Maďarsku

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) preventívne odoberajú vzorky a realizujú kontroly na území Slovenska.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nákaza vtáčou chrípkou, ktorá sa objavila minulý týždeň na juhu Maďarska. Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV s tým, že na Slovensku nákaza preukázaná nebola.

 

Maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (Nébih) informoval, že na farme v Békešskej župe museli utratiť 9000 moriek, pretože jeho laboratóriá potvrdili výskyt patogénneho vírusu vtáčej chrípky H5N8. Maďarský rezort poľnohospodárstva bezodkladne prijal všetky nutné opatrenia, aby sa nákaza nešírila ďalej. Tamojšie ministerstvo zdôraznilo, že v súvislosti s uvedeným vírusom sa ešte nikdy neobjavilo ochorenie človeka. Vďaka európskemu rýchlemu výstražnému systému pre potraviny a krmivá bol tiež zakázaný dovoz živej hydiny a hydinárskych výrobkov z Maďarska.

 

"MPRV vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov, aby sa tak zabránilo kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré v súčasnosti migrujú Európou. O situácii budeme priebežne informovať chovateľov," doplnil Feik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies