Mozog po dlhšom voľne ľahšie zabúda, naštartujú ho slivky či krížovky

NETKY.SK • 28 September 2015, 10:38 • 2 min
Mozog po dlhšom voľne ľahšie zabúda, naštartujú ho slivky či krížovky

BRATISLAVA - Mozog naštartujú po dlhšom voľne sušené slivky, lúštenie krížoviek, kreslenie, beh i bicyklovanie.

slovakia

left justify in out

"Je prirodzené, že človek sa vracia ťažšie k bežnému pracovnému 'módu'. Nevie sa sústrediť na prácu, ľahšie zabúda, uteká myšlienkami od úloh a všetko mu trvá dlhšie než obvykle," hovorí lekár Tomáš Kampe.

 

Pamäť je potrebné cvičiť ako sval. Kreslením sa rozvíja tak, že dochádza k lepšiemu prepojeniu ľavej a pravej hemisféry a pomáha tvoriť takzvané myšlienkové mapy. "Tie sú vynikajúcim prostriedkom na dobré a dlhodobé zapamätanie si informácií i súvislostí. Využívajú sa tak napríklad na učenie, premýšľanie, alebo napríklad zaujímavé riešenie problémov," podotkol lekár.

 

Sušené slivky pomôžu efektívne myslieť, a to vďaka látke bór. Ľudia s jej nedostatkom trpia zníženou pozornosťou, alebo majú zhoršené myslenie. "Veľké množstvo tejto látky obsahujú aj sušené hrozienka, mandle, arašidy či brokolica," konštatoval Kampe.

 

Mozog potrebuje aj cukry či vitamíny B a E, železo a selén. Kombinácia týchto látok prispieva napríklad k optimálnej funkcii nervového systému, znižuje mieru únavy a podporuje optimálne kognitívne funkcie.

 

Pohybová aktivita podľa lekára prekrvuje mozog a produkuje nové nervové bunky. "Pri behu, jazde na bicykli, lezení po skale alebo napríklad bedmintone musia tisícky nervových buniek spolupracovať, čím mozog pracuje na plné obrátky," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies