Možný posun v konflikte Izrael - Palestína, LAŠ chce výmenu území

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 11:19 • 2 min
Možný posun v konflikte Izrael - Palestína, LAŠ chce výmenu území

WASHINGTON – Liga arabských štátov (LAŠ) už netrvá na tom, aby budúci palestínsky štát vznikol presne na hraniciach spred roka 1967, no pripúšťa, že problém by sa mohol riešiť aj výmenou území s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí arabských predstaviteľov s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym to v pondelok povedal katarský premiér a zároveň šéf diplomacie šejk Hamád bin Džassím as-Sání. Hlavnou témou ich rokovania bolo obnovenie palestínsko-izraelského mierového procesu, ktorý sa zastavil v roku 2010. Premiérovo vyhlásenie v utorok privítala izraelská ministerka spravodlivosti Cipi Livniová, podľa ktorej takýto prístup umožňuje Palestínčanom “opäť vstúpiť do rokovacieho priestoru a urobiť potrebné kompromisy”.

Kerry sa snaží zabezpečiť, aby mal obnovený blízkovýchodný mierový proces podporu arabských štátov. Určité ústupky, najmä čo sa týka budúcich hraníc palestínskeho štátu, majú primäť Izrael ku kompromisom vo vyjednávaní. “Delegácia arabskej ligy potvrdila, že dohoda bude založená na dvojštátnom riešení s hranicami zo 4. júna 1967, no s možnosťou vzájomne dohodnutej výmeny územia,” povedal Kerry po stretnutí s predstaviteľmi Bahrajnu, Egypta, Jordánska, Kataru, Libanonu, Saudskej Arábie a Palestíny. 

Mierový plán z roku 2002 ponúka Izraelu plné uznanie jeho existencie zo strany arabských krajín výmenou za uvoľnenie území zabratých v bleskovej vojne v roku 1967 a za “spravodlivé riešenie pre palestínskych utečencov”. Izrael tento plán odmietol, pričom nesúhlasí najmä s návratom k hraniciam spred roka 1967. Najspornejšími bodmi je pripojenie východného Jeruzalemu k budúcej Palestíne ako jej hlavného mesta ako aj návrat palestínskych utečencov na územia, ktoré sú dnes izraelské.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies