Možnosti ECB sú limitované, tvrdí Nowotny

NETKY.SK • 19 Január 2015, 11:44 • 2 min
Možnosti ECB sú limitované, tvrdí Nowotny

VIEDEŇ - Európska centrálna banka (ECB) má iba obmedzené možnosti, ako čeliť dlhodobej hospodárskej stagnácii v eurozóne.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny. Pokles cien v menovej únii za celý rok 2015 je nepravdepodobný, hoci záporná inflácia môže v prvých mesiacoch pretrvať, uviedol Nowotny, ktorého citoval v pondelok rakúsky denník Tiroler Tageszeitung.

 

Predstaviteľ ECB tiež varoval pred negatívnymi spoločenskými a politickými dopadmi pretrvávajúcej stagnácie hospodárstva v prostredí nízkej inflácie a úrokových sadzieb. Na otázku, do akej miery banka vyčerpala existujúce nástroje, prípadne aké kroky môže ešte podniknúť, Nowotny bez ďalších podrobností odpovedal, že možnosti ECB sú "limitované". 

 

Spotrebiteľské ceny v eurozóne v decembri klesli o 0,2 %, čo bola najnižšia úroveň od septembra 2009. To je hlboko pod cieľovou úrovňou tesnej menej ako 2 %, ako aj pod hodnotou 1 %, ktorú považuje ECB za "nebezpečnú zónu" pre cenovú stabilitu. ECB je preto pod rastúcim tlakom, aby pristúpila k radikálnemu uvoľneniu menovej politiky. Za jeden z posledných nástrojov, ktoré môže nasadiť v boji proti riziku deflácie, sa považuje tlačenie peňazí prostredníctvom skupovania vládnych dlhov, známe tiež ako politika kvantitatívneho uvoľňovania. ECB už stlačila svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordné dno 0,05 % a komerčným bankám ponúkla dlhodobé lacné úvery. Kľúčové rozhodnutie pristúpiť k nákupom vládnych dlhopisov by mohla ECB podľa agentúry Reuters oznámiť už tento týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies