Možnosť výberu vakcíny sa od 1. júna podľa zrejme neotvorí. Od júla by mala na Slovensko prichádzať vakcína J&J

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 13:51 • 2 min
Možnosť výberu vakcíny sa od 1. júna podľa zrejme neotvorí. Od júla by mala na Slovensko prichádzať vakcína J&J

BRATISLAVA - Možnosť výberu vakcíny sa od 1. júna podľa všetkého neotvorí. V súčasnosti sú pre záujemcov o očkovanie k dispozícii len vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a Moderny. Od júla by mala na Slovensko vo väčších množstvách prichádzať jednodávková vakcína od Johnson & Johnson.

slovakia

left justify in out

Možnosť výberu vakcíny sa od 1. júna podľa Lengvarského zrejme neotvorí. V súčasnosti sú totiž pre záujemcov o očkovanie k dispozícii len vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a Moderny. Vladimír Lengvarský predpokladá, že výber vakcíny by mohol byť možný začiatkom júna. Záležať pritom bude od rozhodnutia, či sa bude na Slovensku očkovať Sputnikom V. Ako uviedol v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo, prípravy očkovacích centier na prípadné očkovanie ruskou vakcínou sa už začali.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: O vakcíne Sputnik V sa definitívne rozhodne po stredajšom rokovaní vlády


Lengvarský ubezpečil, že vakcín Astra Zeneca na preočkovanie druhou dávkou má momentálne štát dostatok. V tomto týždni prišlo 150-tisíc dávok tejto vakcíny, o dodávkach na ďalší týždeň bude ministerstvo vedieť vo štvrtok. 

 

img

 

Od júla by mala na Slovensko vo väčších množstvách prichádzať jednodávková vakcína od Johnson & Johnson. Aktuálne je na sklade 19-tisíc dávok tejto vakcíny, v treťom a štvrtom kvartáli by malo prísť viac ako milión dávok. Pokiaľ bude očkovacej látky od Johnson & Johnson dostatok, štát ju podľa ministra plánuje používať na výjazdové očkovanie.


Lengvarský podotkol, že podľa niektorých štúdií sa má po dvoch dávkach vakcíny populácia znovu preočkovávať. „Čakáme na závery odborníkov, či vakcína od Johnson & Johnson je vhodná na preočkovanie po očkovaní primárne inou vakcínou,“ doplnil. Minister zdravotníctva však ubezpečil, že túto vakcínu na Slovensku určite využijeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona