Možnosť teroristického útoku na Slovensku sa nedá vylúčiť, riziko je však nízke

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 15:16 • 2 min
Možnosť teroristického útoku na Slovensku sa nedá vylúčiť, riziko je však nízke

BRATISLAVA – Slovensko nepatrí k primárnym cieľom teroristických útokov. Jeho možnosť sa však vylúčiť úplne nedá. Zhodujú sa na tom bezpečnostní analytici Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) a Robert Ondrejcsák z Inštitútu strategických politík - STRATPOL. Reagovali tak na dnešné vyhlásenia premiéra Roberta Fica, že riziko teroristických útokov individuálneho charakteru je mimoriadne vysoké.

slovakia

left justify in out

"Slovensko nepatrí k primárnym cieľom teroristických útokov, ale sme súčasťou západného sveta, čiže nedá sa to vylúčiť," uviedol pre TASR Ondrejcsák. Naď pripomenul, že v súvislosti s tým, že SR je v súčasnosti predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, riziko potenciálneho útoku mierne vzrástlo. Nemyslí si však, že by bolo veľmi vysoké. "Riziko útoku v iných častiach Európy, najmä západnej Európe - Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Veľká Británia je, samozrejme, výrazne vyššie a tam sa dá súhlasiť s tým, že toto riziko vysoké je," dodal Naď.

 

Premiér dnes taktiež uviedol, že vidí jasný súvis medzi migráciou do Európy a teroristickými útokmi. Prostredníctvom migračných vĺn sa podľa neho na územie Európy dostali organizované skupiny, ktoré mohli priniesť so sebou zbrane a výbušniny. Naď oponuje. V mnohých prípadoch ide podľa neho o útoky, ktoré zrealizovali ľudia, ktorí dlhodobo žili na území EÚ. "Pár výnimiek bolo, napríklad posledná v Nemecku, ale vo väčšine prípadov je to tak, že títo ľudia sú našimi občanmi EÚ a nesúvisí to s migračným tokom," dodal.

 

Tak ako Fico, aj obaja analytici vidia riešenie v zintenzívnení výmeny informácií medzi spravodajskými službami a inštitúciami EÚ a NATO. "Čím sa kvalitnejšie spolupracuje, čím viac sa vymieňajú informácie, tým je pravdepodobnosť zachytenia útoku vyššia. Ale myslieť si, že sa nám podarí zachytiť 100 percent útokov, je skôr naivné, najmä keď títo útočníci pôsobia ako osamelí vlci," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona