Možnosť odmietnuť hodiny sexuálnej výchovy navrhuje aj OĽaNO

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 12:17 • 2 min
Možnosť odmietnuť hodiny sexuálnej výchovy navrhuje aj OĽaNO

BRATISLAVA – Ani nie o mesiac neskôr, ako predstavil nezaradený poslanec Alojz Hlina návrh, aby rodičia mohli ospravedlniť svoje deti z rozšírenej sexuálnej výchovy, navrhlo podobný postup aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Erika Jurinová, Igor Matovič a Richard Vašečka chcú v novele školského zákona zaviesť možnosť pre rodičov, zákonných zástupcov žiakov, ako aj pre žiakov samotných odmietnuť účasť na vyučovaní o sexuálnom správaní alebo poznatky o eutanázii bez akejkoľvek sankcie a povinnosti si takúto hodinu nahrádzať na inom vyučovacom predmete.

 

„Súčasné nastavenie podmienok, kde prebieha vyučovanie alebo prednášky o sexuálnom správaní alebo o poznatkoch o eutanázii bez vedomia a predchádzajúceho súhlasu rodičov, je neakceptovateľné, keďže podľa zákona o rodine majú rozhodujúcu úlohu vo výchove dieťaťa rodičia, ktorí súčasne majú právo vychovávať svoje deti v zhode s vlastným náboženským a filozofickým presvedčením,“ argumentujú poslanci obyčajných ľudí. Nemožnosť ovplyvňovať výchovu svojich detí v školách naráža podľa nich aj na samotnú ústavu, podľa ktorej starostlivosť o deti a ich výchova je právom rodičov, pričom deti majú právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť.

 

„V podmienkach slovenského školstva sa neustále stretávame s prípadmi, že je sexuálne správanie prednášané žiakom v nízkom veku rôznou nevhodnou formou bez akéhokoľvek vedomia rodičov, pričom sa tam používajú praktické ukážky, ktoré môžu viesť k narušovaniu mravnosti u mladistvých,“ konštatujú poslanci OĽaNO. Takéto praktiky môžu byť podľa nich v rozpore so školským zákonom, podľa ktorého je v školách a v školských zariadeniach zakázané poskytovanie alebo sprístupňovanie informácií alebo zneužívanie informačných prostriedkov, ktoré by mohlo viesť k narušeniu mravnosti mladistvých.

 

Novela podľa obyčajných umožňuje rodičom v plnej miere zodpovedať za smerovanie výchovy svojich detí, kde sa budú môcť slobodne rozhodnúť, či ich dieťa podstúpi vyučovanie obsahujúce sexuálne správanie a poznatky o eutanázii, alebo nie.

 

Ide o druhý návrh, ktorý reaguje na vyučovanie sexuálnej výchovy. Začiatkom marca Alojz Hlina predstavil novelu školského zákona, podľa ktorej by rodičia mohli ospravedlniť svoje deti z rozšírenej sexuálnej výchovy a škola by im musela zabezpečiť náhradné vyučovanie. Ak sa štát prostredníctvom školy rozhodne rozšíriť hodiny vzdelávania v sexuálnej výchove, škola bude podľa novely povinná informovať o tom rodičov dieťaťa. Rodič nemusí zareagovať, a teda bude súhlasiť s rozšírením výučby alebo si môže od školy vyžiadať študijné materiály. "Po ich preštudovaní môže povedať, že s tým nemá problém alebo, a to je vrchol toho liberalizmu, môže povedať prepáčte, nezdieľam názory, ktoré sú v týchto osnovách, a preto využijem moje právo, ktoré chceme zaradiť do tohto zákona, a chcem ospravedlniť svoje dieťa z vyučovania," povedal Hlina. Zároveň by škola musela zabezpečiť dieťaťu náhradné vyučovanie, aby sa nestalo, že dieťa bude samé, a tak bude nepriamo vyvíjaný tlak, aby radšej ostalo na vyučovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona