Možná reštrukturalizácia dlhov Grécka nepoškodí EFSF

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 08:32 • 2 min
Možná reštrukturalizácia dlhov Grécka nepoškodí EFSF

BRATISLAVA - Úverovú spoľahlivosť Európskeho nástroja finančnej stability (EFSF), tzv. dočasného eurovalu, neovplyvní žiadna budúca reštrukturalizácia gréckych dlhov, pretože jeho rating je prevažne založený na sile štátov eurozóny, ktoré pôsobia ako ručitelia.

slovakia

left justify in out

Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Moody's v správe o úverovej spoľahlivosti dočasného eurovalu. EFSF, ktorý založili štáty eurozóny v roku 2010 ako dočasný mechanizmus riešenia krízy, je najväčším oficiálnym veriteľom Grécka a Atény mu dlhujú 130,9 mld. eur.


"Náš názor je taký, že ani predĺženie splatnosti gréckych dlhov ani redukcia istiny dlhu by nemali vplyv na úverovú spoľahlivosť EFSF," povedala Kathrin Muelhbronner, ktorá je autorkou správy. Hoci objem úverov zo strany EFSF voči Grécku je značný, ich relatívna veľkosť v pomere k hrubému domácemu produktu garantov je mierna, konštatuje ratingová agentúra. V najbližších rokoch sú pritom splátky Grécka voči EFSF mierne. Aténam sa v novembri 2012 poskytlo výrazné predĺženie splatnosti a znížili sa úroky a prvú splátku voči dočasnému eurovalu má Grécko uhradiť až v decembri 2022.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies