Mozartov klavír sa vrátil domov do Viedne

NETKY.SK • 26 Október 2012, 07:15 • 2 min
Mozartov klavír sa vrátil domov do Viedne

Mozartov klavír sa vrátil domov do Viedne - Kultúra Klavír, na ktorom zložil Wolfgang Amadeus Mozart všetky svoje neskoré koncertné diela, sa vrátil vo štvrtok domov do Viedne, prvýkrát od skladateľovej smrti v roku 1791. Klavír, na ktorom hral Mozart tak

slovakia

left justify in out

img

Klavír, na ktorom zložil Wolfgang Amadeus Mozart všetky svoje neskoré koncertné diela, sa vrátil vo štvrtok domov do Viedne, prvýkrát od skladateľovej smrti v roku 1791.
      Klavír, na ktorom hral Mozart takmer denne celých deväť rokov, bude stáť v jeho bývalom viedenskom byte, dnešnom múzeu, dva týždne. Toto obdobie vyvrcholí koncertom Mozartových diel.
      Mozart kúpil hudobný nástroj od Antona Waltera, najslávnejšieho viedenského výrobcu klavírov tých čias, v roku 1782. Plodný skladateľ na ňom zložil vyše 50 diel pre klavír, mnoho z nich práve v byte na viedenskej ulici Domsgasse.
      Hudobný skladateľ obdobia klasicizmu a jeho manželka Constanze žili vo veľkolepom byte v tieni Dómu svätého Štefana, kde uzavreli manželstvo. Bývali tam práve v období najväčšej Mozartovej slávy ako skladateľa a sólistu.
      Ku koncu desaťročia Mozart schudobnel, pretože schopnosť jeho aristokratických mecenášov podporovať hudbu oslabila rakúsko-turecká vojna. Hudobný génius bol nútený odsťahovať sa na predmestie a klavír si vzal so sebou.
      Po Mozartovej smrti dala Constanze hudobný nástroj ich staršiemu žijúcemu synovi Carlovi Thomasovi, ktorý ho na 100. výročie skladateľovho narodenia venoval vtedajšiemu Združeniu katedrálnej hudby a prestížnej akadémii Mozarteum.
      Klavír je teraz súčasťou stálej výstavy v rodinnom dome Mozartovcov v rakúskom meste Salzburg, kde sa skladateľ narodil.
      "Je veľmi ťažké poslať ho preč," povedal novinárom riaditeľ Mozartea v Salzburgu Matthias Schultz. "Keby sme nevedeli, že je v tých najlepších rukách, neurobili by sme to," dodal.
      Klavír je oveľa menší a ľahší než moderné koncertné klavíry; váži iba 85 kilogramov a má rozmery meter x 2,23 metra.
      Znie sviežejšie a jasnejšie než moderný klavír, ale jeho tóny rýchlejšie zanikajú.
      Ruský klavirista Alexander Meľnikov, ktorý 7. novembra odohrá koncert Mozartovej hudby, povedal, že je preňho česť hrať na takom nástroji.
      "Emocionálna sila takého zážitku je nesmierna. Je to určite najväčší deň v živote hudobníka," dodal Meľnikov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies