Mozartov Don Giovanni otvoril sezónu v milánskej La Scale

NETKY.SK • 9 December 2011, 04:23 • 2 min
Mozartov Don Giovanni otvoril sezónu v milánskej La Scale

Mozartov Don Giovanni otvoril sezónu v milánskej La Scale - Kultúra Inscenáciou Mozartovho Dona Giovanniho v réžii Kanaďana Roberta Carsena sa dnes večer začala nová sezóna v svetoznámej La Scale v severotalianskom Miláne. V titulnej úlohe sa preplnenému

slovakia

left justify in out

img

Inscenáciou Mozartovho Dona Giovanniho v réžii Kanaďana Roberta Carsena sa dnes večer začala nová sezóna v svetoznámej La Scale v severotalianskom Miláne.
V titulnej úlohe sa preplnenému hľadisku predstavili od 18.00 h švédsky barytonista Peter Mattei, špecialista na mozartovské party. Donnu Annu spievala populárna sopranistka ruského pôvodu Anna Netrebko. Za dirigentským pultom žiaril hudobný riaditeľ milánskej opernej scény Daniel Barenboim, ktorý sa iba v utorok stretol s milánskymi nadšencami opery aj osobne, v rámci Dňa otvorených dverí.
Pre rodáka z Buenos Aires to nebolo prvé stretnutie s Donom Giovannim, to sa uskutočnilo ešte v roku 1973, keď Barenboim videl inscenáciu opery v réžii slávneho Brita sira Petera Ustinova na festivale v škótskom Edinburghu. Na adresu už zosnulého umelca sa teraz vyjadril: Bol to génius, s minimom gest a príkladnou intuíciou sa chopil hravej osobnosti Dona Giovanniho.
Práve s ním sa dirigent podľa vlastných slov pre Corriere della Sera vracia k svojím koreňom. "Nie je to jednoducho iba prvá opera, ktorú som vôbec dirigoval, ale prvá, ktorú som kedy videl," prezradil a dodal: Je iba málo opier, ktorých tak hudobnú zložku, ako aj libretto možno označiť za majstrovské dielo. V Donovi Giovannim jestvuje úzky vzťah medzi Mozartovou hudbou a librettom Lorenza Da Ponteho. Vzájomne sa dopĺňajú.
V hľadisku La Scaly sa to dnes večer len tak hemžilo prominentnými návštevníkmi. Nechýbali taliansky prezident Giorgio Napolitano a nový premiér Mario Monti, ktorým sa dostalo po ich vstupe do kráľovskej lóže aplauzu postojačky.
Otváracie predstavenie sezóny mohli však operní nadšenci sledovať naživo aj vo viac ako stovke kinosál severotalianskej priemyselnej metropoly. To isté platilo aj o veľkoplošných plátnach v rôznych lokalitách mesta, o domove pre skôr narodených, či o dvoch nápravno-výchovných zariadeniach.
Aj talianska verejnoprávna televízia a rozhlas RAI avizovali priame prenosy z La Scaly na piatom televíznom a treťom rozhlasovom okruhu. Dianie v slávnej opere sprostredkujú ešte dnes večer s časovým posunom aj francúzsko-nemecký umelecký kanál Arte či ruský TV Kultura .
Predstavenie Dona Giovanniho, v ktorom sú pripravené aj alternácie, môžu diváci vidieť v La Scale až do 14. januára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies