MOV zamietol štart v Pjongčangu 13 očisteným ruským športovcom

NETKY.SK • 5 Február 2018, 08:52 • 2 min
MOV zamietol štart v Pjongčangu 13 očisteným ruským športovcom

PJONGČANG - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zamietol štart na ZOH V Pjongčangu trinástim ruským športovcom a dvom trénerom. Všetci patrili medzi tých, ktorým Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok kompletne zrušil doživotné olympijské tresty.

slovakia

left justify in out

Ruský olympijský výbor (ROV) po verdikte CAS požiadal MOV, aby povolil štart pätnástim ich členom pod olympijskou vlajkou. Implementačná skupina MOV však túto žiadosť odmietla na základe odporúčania revíznej komisie, ktorej šéfuje bývalá francúzska ministerka športu Valerie Fourneyronová.

 

MOV stále čaká na komplexnú správu z verdiktu CAS a vydal vyhlásenie, podľa ktorého "rozhodnutie CAS nezrušilo podozrenie voči športovcom. Stále existuje veľká nedôvera, či ich môžeme považovať za čistých". Športový riaditeľ Nemeckého olympijského výboru Dirk Schimmelpfennig na margo toho poznamenal, že ho teší, že sa MOV drží svojho rozhodnutia.

 

Prezident MOV Thomas Bach v nedeľu vyhlásil, že rozhodnutie CAS MOV sklamalo a prekvapilo a dodal, že verdikt neznamená automaticky pozvanie od MOV na hry zimnej olympiády do Pjongčangu. Prezident CAS John Coates reagoval na kritiku Bacha a uviedol, že "športovci majú nárok na dôveru v súdnictvo a procesy na všetkých úrovniach, predovšetkým pred CAS". Coates zároveň dodal, že CAS čo najskôr uverejní odôvodnenie rozhodnutia.

 

CAS úplne očistil 28 ruských športovcov, ktorým MOV udelil doživotný zákaz pre dopingový škandál. Trinásti z nich ukončili kariéru, zvyšných pätnásť požiadalo o štart na ZOH. Dvaja z nich z pozície trénerov.

 

Štvrtkové rozhodnutie CAS vyvolalo novú vlnu kritických reakcií na predchádzajúci verdikt MOV voči ruským olympionikom. Napríklad Christof Wieschemann, právnik „oslobodeného“ ruského bežca na lyžiach a dvojnásobného medailistu zo Soči Alexandra Legkova, vyhlásil, že tým sú zásadné tvrdenia Rodčenkova o dopingu „fakticky vyvrátené". Wieschemann povedal, že vyšetrovateľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richard McLaren hľadal iba dôkazy, ktoré mohli tvrdenia Rodčenkova potvrdiť a nie ktoré ich mohli vyvrátiť. "Pojednávanie pred CAS našu kritiku iba potvrdilo. Neexistujú jasné dôkazy, ktoré by potvrdzovali vinu športovcov," dodal právnik Legkova.

 

Pripomeňme, že MOV začiatkom decembra 2017 udelil Ruskému olympijskému výboru zákaz účasti na ZOH 2018 a rozhodol, že športovci z krajiny môžu štartovať v Pjongčangu len ak splnia prísne antidopingové pravidlá a pod neutrálnou vlajkou a označením „Olympijskí športovci z Ruska“. Koncom januára oficiálne povolil štart 169 ruským športovcom, ktorých Ruský olympijský výbor zaradil do nominácie.

 

MOV však tesne pred jej zverejnením informoval športových predstaviteľov v krajine, že zákaz zúčastniť sa na hrách dal aj ďalším športovcom. Medzi nimi boli napríklad šesťnásobný olympijský šampión v šortreku Viktor Ahn, bežec na lyžiach Sergej Usťugov či biatlonista Anton Šipulin (brat Anastasie Kuzminovej). Ešte týždeň predtým komisia MOV zúžila pôvodný ruský zoznam z 500 ľudí na 389, mená ani dôvod ich vyradenia ale neuviedla.

 

Po zverejnení štvrtkového „oslobodzujúceho“ verdiktu Športového arbitrážneho súdu MOV uviedol, že s ním nesúhlasí. Avizoval, že 28 športovcov v Pjongčangu napriek tomu štartovať nebude a že verdikt môže mať vážne dôsledky na boj proti dopingu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies