MOV vyradil z boja o OH2020 Dauhá a Baku

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 06:47 • 2 min
MOV vyradil z boja o OH2020 Dauhá a Baku

MOV vyradil z boja o OH2020 Dauhá a Baku - Ostatné športy Zoznam uchádzačov o usporiadanie olympijských hier v roku 2020 sa opäť scvrkol. Z pôvodnej šestice vypadol už vo februári Rím, ktorého predstavitelia stiahli kandidatúru a v noci na štvrtok exekutí

slovakia

left justify in out

img

Zoznam uchádzačov o usporiadanie olympijských hier v roku 2020 sa opäť scvrkol. Z pôvodnej šestice vypadol už vo februári Rím, ktorého predstavitelia stiahli kandidatúru a v noci na štvrtok exekutíva Medzinárodného olympijského výboru v kanadskom Quebec City vyradila ďalších dvoch ašpirantov - katarskú Dauhá a azerbajdžanské Baku.
      V hre zostávajú japonské Tokio, turecký Istanbul a španielsky Madrid. Oznámenie verdiktu výkonného výboru síce na tvárach úspešných adeptov prinieslo úsmevy, no žiadne veľké prejavy radosti, keďže všetci si uvedomujú, že ozajstnou výzvou bude uspieť v nadchádzajúcom boji, ktorý sa skončí o sedemnásť mesiacov vyhlásením dejiska Hier XXXII. olympiády po tajnom hlasovaní pléna MOV na zasadnutí v Buenos Aires v septembri 2013.
      "Po tretí raz nás pozvali medzi finalistov a veľmi túžime po tom, aby sme hry dostali do Španielska," priznal člen MOV a syn bývalého prezidenta Juan Antonio Samaranch mladší a pokračoval: "V tejto olympijskej disciplíne sa udeľuje iba zlato. V minulosti sme dvakrát neuspeli, no teraz si ideme po zlato. Môj otec by neváhal ani sekundu nejakými oslavami tohto úspechu a už by zvolal poradu na prípravu ďalšieho plánu."
      Doha a Baku sa na rozdiel od úspešného trojlístka musia vrátiť späť k prvotným plánom. Najmä v prípade Azerbajdžanu profitujúceho z bohatstva zemného plynu sa očakáva, že bude šťastie pokúšať aj v súťaži o OH 2024. V uplynulej dekáde už investoval do výstavby športovísk miliardy amerických dolárov. Zámožný štátik z Perzského zálivu Katar by síce určite utiahol masívnu finančnú záťaž v podobe olympiády, no nedokázal presvedčiť MOV, že usporiadať hry v októbri je dobrým nápadom. Katarčania sa tak snažili vyhnúť neľútostným letným horúčavám. Nielen ortuť teplomera však strašila členov exekutívy MOV, v prípade októbrového termínu by sa už olympiáda dostala do kolízie s viacerými významnými športovými podujatiami a musela by sa teda aj deliť o zisku z reklamy. Už v hodnotiacej správe komisia MOV uviedla, že tento variant nie je priechodný. "V júli a auguste majú ľudia aj viac voľného času. Ďalším rizikom októbrových hier by bolo to, že by sa stali iba víkendovými hrami s obmdzenou schopnosťou pritiahnuť publikum a aj vysielacie spoločnosti by narážali na rovnaký problém zaujať pracujúcu populáciu, či školopovinnú mládež.
      Usporiadanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 je pre Katarčanov slabou útechou. "Myslím si, že medzi vyradenými sa objavili dve krajiny, ktoré sa ukazujú ako budúce trhy. MOV tým prepásol príležitosť," kritizoval predstaviteľ Dauhá Al Mayassa Al-Thani a dodal: "Tradičné časové rozpätie hier Dauhá nevyhovuje a s tým nič nenarobíme. Preto sme navrhli dátumy, ktoré sú vhodnejšie. Spravili sme všetko v našich silách, no nakoniec aj napriek sklamaniu musíme repšektovať rozhodnutie výkonného výboru."
      Najmä v súčasnom čase ekonomickej krízy môže byť výber MOV, ktorý sa pokúsil zohľadniť situáciu o osem rokov, trochu zradný. Najmä Madrid sa borí s ohromnými finančnými problémami, no správa MOV vyzdvihla "jasnú víziu" a vysokú úroveň podpory vlády i verejnosti. Jedným dychom ale dodala, že treba venovať zvýšenú pozornosť ekonomickým vyhliadkam Španielska."
      Pozíciu Tokia bude sťažovať skutočnosť, že dva roky pred OH 2020 sa na ázijskom kontinente uskutoční zimná olympiáda, ktorú bude hostiť juhokórejský Pjongčang. Usporiadateľ OH 1964 čelí aj obavám, či bude schopný investovať do prípravy olympiády dostatok prostriedkov, keďže krajina sa zotavuje po ničivom zemetrasení a cunami. "Je to sen ľudí, ktorí čelia najväčším ťažkostiam na celom svete. Veríme, že sila športu našich ľudí povzbudí," tvrdil šéf tokijskej kandidatúry Masato Mizuno.
      Madrid i Tokio sa už v minulosti neúspešne usilovali získať hry, no najväčším favoritom sa zdá byť turecká metropola, ktorá vstúpila už do piateho pokusu získať hry a možno predpokladať, že sa dočká odmeny za vytrvalosť. Aj geografická poloha na rázcestí medzi Európou a Áziou je výrazným plusom, no turecká snaha o získanie majstrovstiev Európy vo futbale v rovnakom roku ako OH je naopak silným hendikepom. "Prišli sme zabojovať o olympiádu a to je našou prioritou," ubezpečoval líder istanbulskej prihlášky Hasan Arat a prízvukoval: "Budú to jedny hry v jednom meste a na dvoch kontinentoch - Istanbul ponúka veľa."

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies