MOV predstavil veľké reformy

NETKY.SK • 18 November 2014, 12:07 • 2 min
MOV predstavil veľké reformy

LAUSANNE - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) predstavil v utorok svoje plány veľkej reorganizácie a reformy hnutia, ktoré by mali priniesť atraktívnejšie olympijské hry pre organizátorov, športovcov, divákov i sponzorov. Plány sú súčasťou Agendy 2020, ktorú inicioval prezident MOV Thomas Bach.

slovakia

left justify in out

Štyridsať odporúčaní na oživenie olympijského hnutia smeruje k zjednodušenou procesu kandidatúry jednotlivých miest na olympijské hry či výber jednotlivých športov do ich programu. O jednotlivých častiach Agendy 2020 bude v decembri na svojom zasadnutí v Monaku rozhodovať plénum MOV, ktorého členkom je aj Danka Barteková. 

 

Najzásadnejšia zmena sa týka voľby dejísk olympijských hier. Agenda navrhuje zaviesť výnimky v prípade, že kandidát z geografických či iných dôvodov nemôže niektoré súťaže usporiadať na území jednej krajiny. 

V záujme MOV je, aby tieto veľké podujatia boli lacnejšie a viac prispôsobené potrebám miest ako v súčasnosti. Z kandidačného procesu o ZOH 2022 už vypadli štyria záujemcovia a zostali len Peking a Almaty. Odstúpenia naštrbili povesť olympijského hnutia, mestá vnímajú organizáciu najmä ako väčšiu príťaž pre svoje i štátne rozpočty na úkor ziskovosti a ekonomického profitu. Náklady na usporiadanie by sa preto mali rapídne znížiť. "Po novom by to mala byť diskusia a spolupráca záujemcu s MOV už skôr, ako sa začne samotný hlavný kandidačný proces," naznačil nedávno Thomas Bach. 

 

Navrhované zmeny by mali tiež uľahčiť jednotlivých športom cestu do olympijského programu. V záujme MOV je mať na OH športy, ktoré sú obľúbené medzi fanúšikmi i sponzormi a majú vysokú televíznu sledovanosť. Organizátori OH 2020 v Tokiu sa snažia vrátiť do programu bejzbal a softbal, ktoré sú v krajine populárne a na OH 2012 a 2016 chýbali, resp. budú chýbať. 

 

Medzi novinkami by malo byť aj vytvorenie špeciálneho olympijského televízneho kanálu, na ktorom by MOV prinášal olympijské myšlienky celoročne a nie iba raz za štyri roky. Ďalšou avizovanou zmenou je zavedenie vekového limitu pre členov MOV, ktorí by po dovŕšení 70 rokov museli odstúpiť. Určite sa však nezruší zákaz návštev miest, ktoré kandidujú na olympijské hry. Opatrenie zaviedli po úplatkárskom škandále Salt Lake City počas volieb dejiska zimných olympijských hier 2002. 

 

"Nadišiel čas na zmeny. Diskutujeme o nich už celý rok, teraz prichádza chvíľa, aby sme ich aj schválili," povedal nedávno členom Asociácie národných olympijských výborov Thomas Bach. O zmenách sa bude hlasovať v Monaku 8. decembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies