MOV nechce prekážať Francúzom, nebude vyšetrovať Tokio

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 15:19 • 2 min
MOV nechce prekážať Francúzom, nebude vyšetrovať Tokio

LONDÝN - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nehodlá začať vlastné vyšetrovanie údajného kupovania hlasov vo voľbách Tokia za dejisko olympijských hier 2020.

slovakia

left justify in out

Počká si na výsledok pátrania úradu francúzskej prokuratúry, ktorá narazila na podozrivú platbu kandidatúry v hodnote 2 milióny amerických dolárov na účet singapurskej spoločnosti tesne pred voľbami organizátora.


"Nebudeme začínať paralelné vyšetrovanie. Len by sme brzdili trestnoprávne konanie francúzskych úradov. Z obvinení však nemáme radosť," povedal prezident MOV Thomas Bach a pripomenul, že olympijské hnutie má viacero nástrojov na boj proti korupcii. "To však neznamená, že sme voči nej imúnni. Robíme všetko pre to, aby sme porazili toto zlo," dodal Bach.
Podozrivý prevod vyšetruje už aj Japonský olympijský výbor (JOC). Parlamentnej komisii to prisľúbil prezident JOC Cunekazu Takeda, ktorý kampaň viedol.

 

"Rozhodli sme sa začať vyšetrovanie celej záležitosti vrátane všetkých zainteresovaných osôb, aby sme zistili, či nenastalo porušenie zákona," povedal Takeda, ktorý v prvej reakcii tvrdil, že išlo o úhradu za konzultačné služby spoločnosti s názvom Black Tidings. Konkrétne za pomoc pri určovaní stratégie kandidatúry, za poradenstvo v medzinárodnom lobingu a za mediálne analýzy. Účet bol vystavený na meno Ian Tan Tong Han. Francúzi v tom vidia prepojenie na Papu Massatu Diacka, syna bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a vtedajšieho člena Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Lamina Diacka.


"Preštudovali sme si zmluvu, ale jej obsah je dôverný. Bez súhlasu druhej strany nie som oprávnený poskytnúť informácie v nej uvedené," povedal poslancom parlamentu Takeda. Ministra s poverením pre dohľad nad prípravami olympijských hier Tošiakiho Enda takáto odpoveď neuspokojila: "Chápem, že ide o dôverné údaje, ale je našou povinnosťou všetko dôkladne vyšetriť, aby obyvatelia Japonska vedeli, o čo išlo."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies