Motorkári sa môžu cez víkend stať motospojkami

NETKY.SK • 6 August 2014, 15:29 • 2 min
Motorkári sa môžu cez víkend stať motospojkami

BRATISLAVA - Motorkári sa môžu cez víkend stať motospojkami. Záujemcovia sa budú môcť stať motospojkou, ktorá dovezie dobový rozkaz vyhlásenia SNP z Bratislavy do priestoru Slovenských pieskov na Záhorí a tým sa zúčastnia na opakovaní historického momentu.

slovakia

left justify in out

Túto možnosť im poskytne Cop Bikers LE MC Slovakia. Jeho členmi sú motorkári, ktorí sú príslušníkmi ozbrojených a záchranných zborov, štátni zamestnanci a zamestnanci súdnej exekutívy. Ako povedal dnes pre agentúru SITA viceprezident tejto organizácie Daniel Krížik, motospojka je dôležitý, vysoko mobilný prostriedok prenosu informácií nielen na bojisku.

„Motospojky nabrali na význame počas bojov v 1. a v 2. svetovej vojne a ich význam pre boj proti nepriateľovi sa stával kľúčový,“ povedal Krížik s tým, že motospojky sú vodiči spravidla na motocykloch, ale aj na malých terénnych automobiloch s výbornou manévrovateľnosťou v ťažkom teréne, dobrou orientáciou v teréne ale i na cestách. „Boli zžití so svojimi strojmi. Boli to vynikajúci jazdci, mnohokrát riskujúci svoj životy záujme odovzdania dôležitej správy, od ktorej záviseli životy iných. Pre vzdanie pocty týmto ľuďom sme pripravili malý návrat do minulosti,“ povedal.

 

Záujemcovia podľa Krížika zažijú napríklad bezplatnú jazdu zručnosti pripravenú odborníkmi. Môžu tiež súťažiť o najzručnejšieho bikera. Dozvedia sa viac o ovládaní motorky, ale aj o bezpečnosti pri jazde v kolóne a v krízových situáciách. „Všetci zažijú neopakovateľnú atmosféru vojenského tábora a života v ňom. Ochutnajú, čo museli vytrpieť skôr narodení konzumáciou pokrmov v poľnej kuchyni,“ povedal Krížik s tým, že spanie vo vojenskom stane nie je 
podmienkou. 

 

Organizátori pripravili aj rekonštrukcie bojov 2. svetovej vojny – Vylodenia v Normandii, Karpatsko-dukelskej operácie, SNP. Účastníci budú môcť vidieť zblízka dobové uniformy, zbrane, techniku, spojenecké vojská. „Budú mať možnosť vidieť zblízka a odviezť sa na historickej, ale aj modernej bojovej technike, či obdivovať vynaliezavosť konštruktérov motoriek, áut ale aj tankov, diel a inej špeciálnej vojenskej techniky,“ povedal Krížik. 

 

Podujatie sa koná vo Vojenskom výcvikovom priestore Záhorie v sektore C - pieskovňa medzi Plaveckým Mikulášom a Lakšárskou Novou Vsou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona