Motoristická sezóna bráni výraznejšiemu poklesu cien benzínov a nafty

NETKY.SK • 4 August 2019, 14:40 • 2 min
Motoristická sezóna bráni výraznejšiemu poklesu cien benzínov a nafty

BRATISLAVA - Letná motoristická sezóna bráni väčšiemu poklesu cien benzínov a motorovej nafty na slovenských čerpacích staniciach.

slovakia

left justify in out

Myslí si to analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. "Podľa vývoja na ropnom trhu predpokladáme, že budúci týždeň by ceny na našich pumpách mohli stagnovať, respektíve ísť iba mierne nadol. Tlak na ceny pohonných látok vytvára totižto vyšší dopyt v súvislosti s letnou motoristickou sezónou,“ povedala pre agentúru SITA Dovalová.

Priemerné ceny pohonných látok v minulom týždni (30. týždeň), v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom mierne klesli. Cena 95-oktánového benzínu sa znížila o necelých 0,1 % a nafta o necelých 0,2 %. Ceny 98-oktánového benzínu sa nezmenili. Ako vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, motoristi tak mohli na slovenských čerpacích staniciach natankovať 95-oktánový benzín v priemere za 1,365 eura za liter, 98-oktánový benzín za 1,570 eura za liter a motorovú naftu za 1,224 eura za liter. LPG si mohli motoristi zaobstarať za 0,585 eura za liter a CNG za 1,198 eura za kilogram.

Slovenskí motoristi však stále tankujú lacnejšie pohonné látky ako v lete minulého roka. "V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška tankujeme 95-oktánový benzín lacnejšie o 0,7 %, 98-oktánový o 0,6 % a za naftu platíme o 0,9 % menej,“ dodala Dovalová. Oproti úvodu tohto roka však platíme za liter benzínu takmer o 11 % viac a za naftu si priplácame 4 %. "Tlak na ceny pohonných látok vytvára aj vyšší dopyt v súvislosti s letnou motoristickou sezónou,“ spresnila Dovalová.

Ceny na našich pumpách sa odvíjajú od situácie na ropnom trhu. Konkrétne na našich pumpách sa ceny benzínov a nafty odvíjajú od jednotýždňových až dvojtýždňových priemerných cien palív na rotterdamskej burze. "V okolitých krajinách reagujú čerpacie stanice na denné hodnoty na burze, čím sa ich reakčné obdobie skracuje, a preto môžu aj pružnejšie reagovať na pokles cien,“ doplnila Dovalová.

Za celý minulý týždeň si ropa pripísala len mierny zisk 1,6 % a pohybovala sa v okolí 63-dolárovej hranice. Výraznejšie impulzy, ktoré by rozkolísali cenu ropy, podľa analytičky chýbali. "Cenu ropy uplynulý týždeň podporil výraznejší prepad ropných zásob v USA. Vo všeobecnosti aktuálne cenu čierneho zlata tlačí nahor obmedzovanie ťažby ropy kartelom OPEC+, vývoj na Blízkom východe. Taktiež svoju úlohu zohráva aj hurikánová sezóna,“ uviedla analytička Poštovej banky.

Medzinárodná agentúra pre energiu IEA uviedla, že je pripravená zabezpečiť bezproblémové zásobovanie trhu ropou. To podľa Dovalovej bránilo výraznejším ziskom. Negatívny vplyv na cenu ropy majú podľa nej obavy ohľadne spomaľovania globálnej ekonomiky, a teda obavy z nižšieho dopytu po rope. Cene ropy neprospieva ani obchodná vojna medzi USA a Čínou. "Taktiež je to aj pokračujúca expanzia ťažby bridlicovej ropy v Spojených štátoch,“ myslí si Dovalová.

Tento týždeň zisky na ropnom trhu limitovalo zasadnutie centrálnych bankárov Fed-u, ktoré znížilo sadzby o 25 bázických bodov. "Časť trhu však počítala s výraznejším znížením. Trhy boli sklamané z jastrabej rétoriky Fed-u, z ktorej vyplynulo, že ide len o doladenie menovej politiky v strede hospodárskeho cyklu a je to len poistka proti ďalšiemu zhoršovaniu globálneho výhľadu. Pre trhy to vyznelo ako keby išlo len o jednorázové zníženie bez pokračovania,“ povedala Dovalová.

Ropný trh bude podľa nej aj naďalej ovplyvňovať pokračujúca hrozba obchodnej vojny, kde rozvírilo vzduch nečakané rozhodnutie Donalda Trumpa zaviesť 10-percentné clá na čínske produkty v objeme 300 miliárd amerických dolárov, a to už od septembra. "Toto zapríčinilo prudký prepad ceny ropy o viac ako 7 %, čo je najvýraznejší prepad za posledné tri roky,“ uzavrela Dovalová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona