Motoristi pozor: Okrem šmykľavej cesty, hmly hrozí vodičom aj stret so zverou

NETKY.SK • 26 September 2017, 10:08 • 2 min
Motoristi pozor: Okrem šmykľavej cesty, hmly hrozí vodičom aj stret so zverou

SVIT – Jelenia ruja sa už začala, ochranári tak aj tento rok varujú vodičov, aby si osobitne v tomto období dávali pozor na cestách.

slovakia

left justify in out

Rešpektovať by mali aj dopravné značenia, ktoré upozorňujú na jelene. Práve na jeseň jelene dvoria laniam a zabúdajú na ostražitosť, sú schopné pre ne križovať cesty či železnice. „Jelene sú zmätené, hladina hormónu a potreby zachovania rodu im utlmí v značnej miere reflex a pud sebazáchovy,“ uviedol Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP). Vodiči by podľa jeho slov mali byť opatrní, a to najmä v podvečer a skoro ráno, aby nedošlo k nešťastiam na cestách. Osobitné upozornenie platí pre národný park.

Práve v Tatranskom národnom parku by mal mať vodič nohu stále na brzde, upozornil Majko. „Nikdy nemôže vedieť, kedy mu spoza vozidla niečo vyskočí. Rovnako nevieme, či je zver hnaná napríklad predátormi alebo ju vyrušili ľudia,“ pripomenul.

 

Stret auta s jeleňom môže mať fatálne následky, preto je podľa neho značenie popri cestách upozorňujúce na jelene opodstatnené. Divé jelene, ktoré sú v ruji, sa ľudí boja, Majko však pripomína, aby sa návštevníci národného parku nepribližovali k žiadnemu divému zvieraťu vrátane jeleňa. Bezpečnú vzdialenosť by si od neho mali udržať aj v prípade zrážky, pokiaľ je to možné. „Mohol by ich zachytiť parohami či kopytom,“ dodal riaditeľ správy národného parku, podľa ktorého by po kolízii mali ľudia kontaktovať odborníkov či špecialistov.

Ešte na prelome augusta a septembra skončilo niekoľko ľudí s kopancami od jeleňa, ktorý navštevoval parkovisko pri lanovke v Tatranskej Lomnici. Zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Hybler vtedy pripomenul, že kopancom sa dalo vyhnúť.

 

„Nemuselo sa to stať, keby ho ľudia neprikrmovali. Aj keď pôsobí krotko, mali by pamätať na to, že stále ide o divú zver a keď mu človek dá príležitosť, tak sa môže stať aj nešťastie,“ zdôraznil Hybler. Mladého jeleňa však spolu s ďalším lesníci preniesli do zvernice v Tatranskej Javorine. Rozhodli sa vtedy predísť ďalším možným úrazom v súvislosti s blížiacou sa rujou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies