Motoristi pozor: Ak spáchate delikt v Portugalsku, oznam o pokute dostanete do schránok

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:02 • 2 min
Motoristi pozor: Ak spáchate delikt v Portugalsku, oznam o pokute dostanete do schránok

BRATISLAVA – Výmena informácií o dopravných deliktoch súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky bude medzi Portugalskom a ostatnými európskymi štátmi vrátane Slovenska ľahšia. Táto krajina zapracovala do svojich zákonov európsku smernicu o uľahčení ich výmeny. Slovákov o tom informovalo Veľvyslanectvo SR v Lisabone na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

slovakia

left justify in out

"V prípade, že sa začne konanie v nadväznosti na dopravný delikt súvisiaci s bezpečnosťou cestnej premávky, orgány o tom informujú listom občana SR, vlastníka, držiteľa vozidla alebo inú identifikovanú osobu podozrivú zo spáchania dopravného deliktu vrátane informácie o sankcii," uviedol rezort diplomacie.

 

Smernica platí aj na Slovensku, jej gestorom je Ministerstvo vnútra (MV) SR. "Funguje to tak, že na základe tejto smernice sa prepájajú evidencie vozidiel v jednotlivých členských štátoch EÚ, aby v nich bolo možné vyhľadávať základné údaje o držiteľovi vozidla, ktorým sa spáchal v cudzine vymedzený dopravný priestupok, napríklad prekročenie rýchlosti," vyhlásil Tlačový odbor MV SR.

 

V praxi to znamená, že ak napríklad Slovák prekročí rýchlosť v Maďarsku, maďarské orgány si na základe tejto smernice zistia priamo zo slovenskej evidencie údaje o držiteľovi vozidla, teda meno, priezvisko a adresu. Následne mu môžu poslať na domácu adresu takzvaný informačný list, ktorý by mal byť aj v slovenčine, s odôvodnením okolností spáchania priestupku (miesto, čas, o aký priestupok ide, prípadne fotografia).

 

"V informačnom liste sa uvedie aj výška pokuty a platobné údaje. To isté sa uplatňuje aj opačne, to znamená, ak spácha u nás dopravný priestupok občan iného štátu EÚ," dodal rezort vnútra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies