Motívom útoku afganského policajta na novinárky AP bola pomsta za nálety NATO

NETKY.SK • 5 Apríl 2014, 17:09 • 2 min
Motívom útoku afganského policajta na novinárky AP bola pomsta za nálety NATO

KÁBUL - Motívom piatkového útoku afganského policajta na dve novinárky agentúry Associated Press bola pomsta za nálety síl NATO na jeho obec. Informovala o tom dnes afganská polícia s odvolaním sa na policajtovo vyhlásenie počas výsluchu.

slovakia

left justify in out

 K útoku došlo v provincii Chóst na východe Afganistanu neďaleko pakistanskej hranice, kam reportérky s dlhoročnými skúsenosťami z regiónu i ďalších konfliktných oblastí cestovali deň pred dnešnými prezidentskými voľbami.
      

Medzinárodne uznávaná nemecká vojnová fotografka Anja Niedringhausová (48) a kanadská reportérka Kathy Gannonová (60) cestovali v aute v konvoji s pracovníkmi volebných komisií, ktorí viezli volebné lístky z mesta Chóst do pohraničného okresu Tani.
      

Na auto pri kontrolnom poste zaútočil jeho veliteľ identifikovaný ako Nakíbulláh. Niedringhausová zahynula na mieste, potvrdil spolupracovník televízie AP, ktorý cestoval s novinárkami a bol svedkom streľby. Gannonovú zasiahli dve strely: bývalá vedúca redakcie AP v Afganistane však bola podľa agentúry v stabilizovanom stave a komunikovala so zdravotníkmi. Vodič auta vyviazol bez zranení. 
      

Strelca po čine zadržali jeho kolegovia. Útočník počas výsluchu uviedol, že novinárku zastrelil, aby sa pomstil za nálety NATO na jeho dedinu v údolí Chórband, spresnil pre agentúru DPA policajný dôstojník. 
      

Región, ktorý novinárky navštívili, patrí ku kmeňovým oblastiam, kde vládne úrady nekontrolujú situáciu, ale kde má veľký vplyv fundamentalistické hnutie Taliban. Talibanu však poprel zodpovednosť za útok na novinárky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona