Motívom strelca z Uherského Brodu bola zrejme pomsta za domnelé krivdy

NETKY.SK • 26 Február 2015, 06:30 • 2 min
Motívom strelca z Uherského Brodu bola zrejme pomsta za domnelé krivdy

UHERSKÝ BROD - Motívom útočníka, ktorý zastrelil v utorok v moravskom meste Uherský Brod osem ľudí, bola zrejme pomsta za domnelé krivdy a rastúca vnútorná agresivita.

slovakia

left justify in out

Podľa susedov Zdeněk K. pôsobil ako tichý čudák. Muž mal, rovnako ako jeho manželka, psychické problémy. Uviedol to dnes český spravodajský portál iDNES.cz, ktorý citoval aj vyjadrenia psychológov.

Útočník Zdeněk K. (63) sa po masakre v reštaurácii Družba zastrelil.

 

Žil v bytovom dome na sídlisku v Uherskom Brode so svojou manželkou. Občas ich prišiel navštíviť ich dospelý syn. Zdeněk K. však inak s okolím veľmi nekomunikoval a podľa susedov bol najčastejšie utiahnutý doma. Miestni obyvatelia ho občas vídavali vyberať nádoby na odpadky, ale pokladali ho za neškodného človeka. Nikdy v minulosti sa neprejavoval agresívne.

 

Muža teda susedia považovali za čudáka, ale ešte viac sa rozprávalo o psychickom zdraví jeho manželky. Susedka dvojice pre portál iDNES.cz povedala, že žena "neustále robila bordel" a dlho bolo známe, že je duševne chorá. Niekedy bola mesiac pokojná, ale potom postávala na balkóne a kričala na ulicu.

 

Podľa svedka, ktorý rodinu osobne pozná, žena nadmerne pila alkohol, pritom mala schizofréniu a liečila sa na ňu. Svedok dodal, že Zdeněk K. mal takisto psychické problémy a chodil na psychiatriu. Za dvojicou občas musela prísť mestská polícia, ktorú privolali väčšinou susedia, keď sa sťažovali na hlučné alebo nevhodné správanie. Manželia však neboli násilní. Podľa šéfa strážnikov mali problémy v súžití a muž so svojou ženou nevychádzal dobre.

 

Úrady zatiaľ oficiálne neuviedli informácie o psychických ťažkostiach Zdeňka K. Český minister vnútra Milan Chovanec sa iba pozastavil nad tým, že muž mal platný legálny zbrojný pas. Ten však mohol dostať skôr, ako sa uňho psychické problémy prejavili.

 

Muž v posledných rokoch nepracoval, keďže o zamestnanie prišiel. Rovnako na tom bola aj manželka.

Existujú náznaky, že v Zdeňkovi K. postupne dozrieval nápad začať strieľať do ľudí a premýšľal o ňom. Naznačuje to čas a miesto útoku - vybral si totiž obľúbenú reštauráciu a v čase, keď sa podávalo menu, takže vo vnútri sa nachádzalo veľa ľudí. Okrem toho na svoj čin upozornil médiá, konkrétne televíziu Prima, a redaktora pozval do Uherského Brodu. "Mohol si predstavovať, ako sa o ňom bude písať," uviedol jeden z možných motívov strelca psychológ Jiří Jelen.

 

Podľa neho bol strelec asociálnym človekom, v ktorom agresivita postupne zosilňovala. Okolie to však vôbec nemuselo spozorovať. Potom už stačila aj banálna zámienka, aby svoj plán vykonal. "Títo šialenci často konajú z enormného pocitu bezmocnosti, ktorý si potrebujú kompenzovať naopak obrovskou mocou. Jej prejavom je práve streľba do ľudí, keď sa dotyčný stáva pánom nad životom a smrťou," vysvetlil psychológ Daniel Štrobl.

 

Motív pomsty voči spoločnosti, ktorá im podľa ich presvedčenia krivdí, nie je u masových vrahov ničím výnimočným. Z nenávisti a pocitu krivdy konala napríklad aj Olga Hepnarová, ktorá v roku 1973 zabila v Prahe osem ľudí čakajúcich na električku, uviedol portál iDNES.cz.

 

"Masové vraždy sú extrémnym aktom násilia. Spoločnosť bola vždy agresívna a bolo to priamo úmerné podnetom. Ale dá sa povedať, že spoločnosť je čoraz agresívnejšia, pretože sa otvorilo viac polí, na ktorých môžu ľudia 'strieľať' do všetkých strán," povedal pre Českú televíziu psychopatológ Andrej Drbohlav.

 

České ministerstvo vnútra teraz plánuje, aby lekári mohli mať prístup do centrálneho registra zbraní. Mohli by si tak zistiť, či ich pacienti majú zbrojný preukaz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies