Mosty na cestách prvej triedy čaká rozsiahla modernizácia

NETKY.SK • 26 Február 2018, 13:18 • 2 min
Mosty na cestách prvej triedy čaká rozsiahla modernizácia

BRATISLAVA - Mosty na cestách prvej triedy na celom Slovensku čaká v tomto a budúcom roku rozsiahla modernizácia.

slovakia

left justify in out

Ich nevyhovujúce parametre sa zlepšia aj vďaka peniazom Európskej únie cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Ako v pondelok informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, aktuálne sa začína s rekonštrukciou deviatich mostov na východnom Slovensku.

Nevyhovujúce mosty v Košickom a Prešovskom kraji si už od Slovenskej správy ciest (SSC) prevzali stavbári. Lehota výstavby je v zmluve definovaná na sedem mesiacov, čiže modernizácie budú dokončené v tomto roku. Celková zmluvná cena týchto prác je 2,28 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (2,73 mil. eur vrátane DPH). Zákazku získala skupina stavebných spoločností Chemkostav, a. s., Michalovce (vedúci člen) a Chemkostav IS, s. r. o., Michalovce na základe výsledku verejnej súťaže spomedzi ponúk dvanástich uchádzačov.

Predpokladaná cena prác pri vyhlásení tendra vlani v januári bola 3,76 mil. eur bez DPH. Podiel šiestich subdodávateľov by mal dosiahnuť 14,8 % z hodnoty zákazky. Ponuky ostatných neúspešných uchádzačov boli v rozsahu 2,86 mil. eur až 3,55 mil. eur s DPH.

"Cestám prvej triedy venujeme mimoriadnu pozornosť. Prakticky v každom kraji dochádza k zásadným zlepšeniam. Pomocou fondov Európskej únie sme v posledných dvoch rokoch zmodernizovali viac ako 80 kilometrov ciest I. triedy, ďalšie desiatky sú vo výstavbe, alebo sa pripravujú," povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek. V Košickom a Prešovskom kraji bude zmodernizovaných, resp. zrekonštruovaných deväť mostov na cestách prvej triedy v obciach Nacina Ves, Vyšný Mirošov, Bidovce, Plavnica, Medzianky, Trhovište, Stratená, Svätá Mária a Ubľa.

V Prešovskom kraji bude z európskych peňazí spolufinancovaná aj modernizácia ďalších úsekov na cestách I. triedy v rokoch 2019 a 2020: I/79 Vranov nad Topľou - Parchovany, I/18 križovatka I/21 Petič - Hanušovce nad Topľou, I/66 Popová - Hranovnica a I/18 Prešov - Lipníky. V samotnom meste Prešov už prebieha, resp. sa začne s rekonštrukciou troch križovatiek v rokoch 2018 a 2019.

 

Ide o križovatku I/20 a III/3450 Prešov ul. Rusínska - Armádneho generála Svobodu, okružnú križovatku I/68 Prešov - Solivarská (obe 2017 - 2018) a križovatku I/18 Prešov, Levočská - Obrancov mieru (2018 - 2019). Na území Košického kraja sa pripravuje modernizácia cesty I/79 v úseku Veľaty - Slovenské Nové Mesto a rekonštrukcia križovatky I/79 a III/3680 Malá Tŕňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona