Mosta-Híd považuje dokument Bezpečnostnej stratégie SR za veľmi dôležitý vzhľadom na bezpečnostné riziká súčastnosti

NETKY.SK • 4 Október 2017, 12:51 • 2 min
Mosta-Híd považuje dokument Bezpečnostnej stratégie SR za veľmi dôležitý vzhľadom na bezpečnostné riziká súčastnosti

BRATISLAVA - Hybridné hrozby či kybernetické útoky sú problémy, ktoré rieši nová Bezpečnostná stratégia SR. Vláda SR dnes schválila jej návrh. Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára strana považuje za potrebné vyzdvihnúť dôležitosť tohto dokumentu. Uviedol to dnes počas tlačovej konferencie v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Zároveň podotkol, že dokument na najbližšiu dobu určí, ako má vyzerať obrana SR. Nová aktualizovaná podoba stratégie, na ktorej pracovali odborníci z viacerých ministerstiev pod vedením rezortu diplomacie, prináša definovanie bezpečnostných záujmov SR, charakteristiku bezpečnostného prostredia, v ktorom sa nachádzame a odpočet rizík a hrozieb, na ktoré je štát pripravený reagovať a riešiť. Nadväzuje na platnú stratégiu, ktorá bola prijatá v roku 2005.

 

"Vstúpili sme do vlády, aby sme potvrdili smerovanie SR smerom do NATO a takisto, aby sme potvrdili aj naše zotrvanie v týchto štruktúrach a smerovania do EÚ. Mohli by sme hovoriť, že je to len papier, ale nie je to tak. Je to potvrdenie nášho smerovania a našich konkrétnych rokov nielen v rozhovoroch s diplomatmi či na rôznych prednáškach, ale aj misií NATO alebo EÚ," povedal Bugár.

 

"Zmenilo sa prostredie, sú tu rôzne bezpečnostné riziká. V susednej Ukrajine je badateľný záujem Ruska, takže naša obranná stratégia sa musí zaoberať aj týmito vecami," zdôraznil Bugár. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Róberta Ondrejcsáka (nominant Mosta-Híd) bolo potrebné vypracovať dokument, ktorý reflektuje na zmeny vo svete. "Dokument, ktorý bol prijatý v roku 2005 kládol dôraz na operácie mimo Európy. Celá Aliancia, čiastočne aj EÚ, sa sústreďuje na obranu spojencov a na potenciálnu obranu vlastného územia. Z tohto hlavného princípu vychádza aj obranná stratégia," povedal Ondrejcsák.

 

Podľa Ondrejcsáka sú dôležité dva piliere, ktorými sú európska a atlantická orientácia. "Dokument reflektuje aj vývoj v rámci EÚ, ide o takzvané jadro, vytvára sa v rámci nej exkluzívnejší klub krajín, ktoré budú spolupracovať. Slovensko by mohlo do tohto klubu vstúpiť," uviedol štátny tajomník. Ondrejcsák schvaľuje smerovanie ministra obrany SR Petra Gajdoša (nominant SNS), ktorý sa pri otázke výmeny stíhacích lietadiel uberá preoeurópskym a proatlantickým smerom. Gajdoš ešte v septembri potvrdil, že ponuky na stíhacie lietadlá prišli aj z Ruska. 

 

"Čo sa týka ponuky producenta MiG-29, je to skutočne záležitosťou iba ponuky, ktorá bola daná z hľadiska porovnania spôsobilostí, taktických možností a cenovej ponuky z hľadiska dostupnosti vrátane infraštruktúry," uviedol minister. Nákup stíhacích lietadiel produkcie MiG je podľa neho vylúčený. Zároveň pripomenul, že pri vzdušných silách už modernizácia prebieha, na Slovensku sú už prvé dva vrtuľníky Black Hawk. Pozemných síl sa modernizácia zatiaľ nedotkla, pričom aj v tomto prípade je potrebné prezbrojiť zastaranú techniku za modernú. Most-Híd považuje za potrebné, aby sa obnovila aj kolesová technika.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies