Most SNP nie je preťažený, tvrdí radnica. Plánuje ho zdiagnostikovať komplexne

NETKY.SK • 21 September 2017, 15:05 • 2 min
Most SNP nie je preťažený, tvrdí radnica. Plánuje ho zdiagnostikovať komplexne

Mesto reaguje na kritiku syna projektanta mostu SNP a jeho preťaženie odmieta. Do opravy sa pustili po 45 rokoch a plánujú aj komplexnú revíziu bratislavskej dominanty.

slovakia

left justify in out

Ako sme vás už informovali, syn projektanta Mostu SNP Alexander Tesár pre netky.sk povedal, že po rekonštrukcii je most o zhruba 480 ton ťažší pre nový asfalt. Mesto to však striktne odmieta.

 

"Pri novej vozovke nedochádza na Moste SNP k žiadnemu preťaženiu, takéto informácie považujeme za absolútne nepodložené. Rozhodne tam nie je 400 ton naviac, vozovka má rovnakú hrúbku ako pred opravou. Potvrdzujú to aj vyjadrenia pána Ing. Brliťa, hlavného projektanta rekonštrukcie mosta SNP," reagoval na kritiku Marek Papajčík z komunikačného oddelenia kancelárie primátora. 

 

Podľa jeho slov bola rekonštrukcia predovšetkým zameraná na úpravu vozovky. Pri opravách bol použitý celkom odlišný asfalt, ako na ostatných bratislavských mostoch.

 

"Povrch vozovky je z liateho asfaltu, pričom ide o špeciálny asfalt, ktorý zabezpečuje ochranu oceľovej mostovky. Nakoľko je vodonepriepustný, je potrebné ho po umiestnení na komunikáciu „zdrsniť“ kamenivom. Následne po zdrsnení prebieha určitý čas na utláčanie a potom pri vhodnej technologickej teplote (asfalt musí mat teplotu nižšiu ako 40 stupňov Celzia) sa zrealizuje odstránenie prebytočného a nedostatočne priľnutého kameniva. Na mostovku sa používa iný typ asfaltu, takisto iná forma opravy, pretože oprava mostovky musí spĺňať isté kritéria bezpečnosti a jej ochrany. Všetky práce na oprave vozovky Mosta SNP sa realizovali podľa navrhnutého technologického postupu a plánovaného harmonogramu," vysvetlil Papajčík.

 

Tesár tiež tvrdil, že most potrebuje celkovú rekonštrukciu a nie len povrchovú úpravu. "Najkritickejšími bodmi tohto mosta sú tzv. priečla spájajúce dva mostné piliere, ukotvenie lán a chodníky. Tieto prvky rekonštrukciou neprešli,“ povedal. Upozornil na to, že pred opravou malo dôjsť k meraniam a skúškam, ktoré by odhalili skutočný stav mostu. "Oceľová mostovka, ktorá sa nachádza pod ním, skontrolovaná nebola, pričom na to bola skvelá príležitosť," povedal Tesár.

 

Papajčík oponuje, že hlavné mesto plánuje komplexnú diagnostiku celého Mosta SNP. "Na opravu mosta po celý čas dozeral autorský aj stavebný dozor. Mesto so zhotoviteľom ďalej komunikuje a kontroluje kvalitu diela podľa dohodnutých zmluvných podmienok, či sú podmienky kvality splnené,"  povedal hovorca.

 

Dodal, že náročnej opravy Mostu SNP sa nikomu v minulosti nechcelo púšťať. "Most SNP je unikátne dielo po architektonickej aj konštrukčnej stránke. Až súčasné vedenie začalo jeho opravu riešiť."

 

Podľa Tesára sú v neprijateľnom stave aj chodníky lemujúce most vozovky. Ich oceľová mostovka je po rokoch úplne skorodovaná a prepadáva sa. "Minulý rok nechal Nesrovnal zrevitalizovať okolie mosta a predmostia, no k chodníkom sa nedostali ani vtedy, ani tento rok," kritizuje Tesár.

 

"Oprava mosta SNP prebiehala v etapách. Prvú etapu sme spravili minulý rok, tzn. celé podmostie, zastávky MHD, nájazdy na most, na bočné steny mosta sme spravili antigrafitový náter a v rámci druhej etapy prebiehala oprava samotnej vozovky," tvrdí radnica. Dodáva, že čaká na záverečnú správu od stavebného dozoru, v ktorej odporučia mestu ďalší postup.


Most SNP spája oba brehy Dunaja už 50 rokov a je unikátny tým, že nemá ani jeden pilier umiestnený v strede Dunaja.

 

Mohlo by vás zaujímať: Most SNP, ktorý počas leta prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, potrebuje ďalšiu rekonštrukciu!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona