Most-Híd: Zvýšenie poplatkov je adekvátne, ak sa posilní verejnoprávnosť RTVS

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 15:42 • 2 min
Most-Híd: Zvýšenie poplatkov je adekvátne, ak sa posilní verejnoprávnosť  RTVS

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády by mala každá strana vládnej koalície dodržiavať v každom bode. Na margo diskusie o zvýšení koncesionárskych poplatkov to uviedol predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál.

slovakia

left justify in out

"V Programovom vyhlásení vlády bola dohoda jednoznačná: Koncesionárske poplatky treba zvýšiť preto, aby sa zlepšila kvalita verejnoprávnych médií, ako to prezentovalo vedenie RTVS, a neviazať to k nejasným cieľom, ktoré prezentovala SNS," uviedol Gál v dnešnom vyhlásení.

 

Ako dodal, návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov z dielne ministerstva kultúry je podľa koaličnej strany Most-Híd adekvátny, ak sa tým posilní verejnoprávnosť RTVS.

 

Gál taktiež pripomenul gentlemanskú dohodu koalície, že nebudú riešiť podobné nezhody pred médiami. "My dohody vždy držíme, a žiadame o to aj koaličných partnerov," dodal Gál.

 

Pre ďalšiu koaličnú stranu #Sieť je dôležité plnenie programových záväzkov vlády vrátane optimalizácie financovania RTVS. "Preto budeme trvať na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády. Postoj ministra kultúry má našu politickú podporu," uviedla strana vo svojom vyhlásení.

 

Podľa #Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku. "Takže považujeme za rovnako dôležité dosiahnuť vzájomnou diskusiou v koalícii aj predstavu o použití zvýšených úhrad tak, aby občania pocítili rastúcu kvalitu verejnej služby," dodáva strana #Sieť.

 

Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

 

Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa postavila koaličná Slovenská národná strana, ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".

 

Maďarič: Nerozumiem postupu koaličných partnerov

 

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) dnes pred médiami povedal, že novela zákona ostáva pre neho kľúčovým krokom. Návrh novely stiahnuť nemieni. Je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky, no zároveň pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s rozpormi. Podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať, Maďarič zváži svoje ďalšie kroky. Nevylúčil pritom ani odstúpenie zo svojho postu.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies