Most-Híd žiada Čaploviča, aby sa slovenčina učila ako cudzí jazyk

NETKY.SK • 29 November 2013, 16:08 • 2 min
Most-Híd žiada Čaploviča, aby sa slovenčina učila ako cudzí jazyk

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Arpád Érsek (Most-Híd) žiada ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby na maďarských základných školách zabezpečil výučbu slovenčiny ako cudzieho jazyka. Podľa Érseka by sa tým zlepšila komunikácia maďarských žiakov v slovenskom jazyku.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa na maďarských školách slovenčina vyučuje podľa štátneho vzdelávacieho programu ako špecifický učebný predmet - druhý jazyk po materinskom jazyku. Štátny pedagogický ústav momentálne pracuje na zmenách v tomto programe. "V súčasnosti sa pracuje na revízii štátnych vzdelávacích programov, v rámci ktorej je možné predkladať návrhy na ich skvalitnenie," povedal dnes hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Tvrdí, že list od Érseka zatiaľ nedostali.

Žiaci majú momentálne povinnú angličtinu od tretieho ročníka na prvom stupni. Na druhom stupni pribúda ďalší cudzí jazyk. Ministerstvo pod vedením Čaploviča to plánuje zmeniť tak, aby bol od tretieho ročníka povinný jeden cudzí jazyk, pričom by na výber bolo viacero jazykov, nemusela by to byť angličtina. Druhý cudzí jazyk na druhom stupni by sa vyučoval dobrovoľne.

„Ja budem veľmi rád, ak by naše deti ovládali aspoň jeden cudzí jazyk a potom pristúpili aj ďalšie. Preto sme sa rozhodli tieto veci zvážiť,“ povedal šéf rezortu v rozhovore pre TASR pred začiatkom nového školského roka. Ochotný je diskutovať aj o tom, aby sa povinný cudzí jazyk posunul až na druhý stupeň. Poukázal tiež na situáciu práve na národnostne zmiešanom území. „Okrem materinského jazyka majú tieto deti slovenčinu, čo je pre ne cudzí jazyk, od tretieho ročníka dostanú ďalší cudzí jazyk a potom na druhom stupni ešte ďalší. Na to treba géniov, aby to v tomto veku zvládli. Niektoré deti, ktoré nemajú vzťah k jazyku, traumatizujeme,“ domnieva sa minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies