Most-Híd žiada, aby o zmene názvu obce rozhodovali ľudia, a nie vláda

NETKY.SK • 17 December 2013, 06:58 • 2 min
Most-Híd žiada, aby o zmene názvu obce rozhodovali ľudia, a nie vláda

BRATISLAVA - Most-Híd žiada, aby o zmene názvu obce nerozhodovala vláda, ale obyvatelia obce v referende.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to v novele zákona o obecnom zriadení a s tým súvisiacej zmene ústavy, ktoré predstavili v závere 13. rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady SR. Zmeny počítajú s tým, že pokiaľ sa obyvatelia vyslovia v úspešnom referende za zmenu názvu, vláda to bude musieť rešpektovať.

"Keď ľudia rozhodnú, že chcú zmenu a ide o historický názov obce, hociktorá vláda by musela akceptovať vôľu občanov," vysvetlil poslanec Mostu-Híd Arpád Érsek. Vláda by do zmeny názvu obce mohla podľa Mostu-Híd hovoriť, ak by mala pochybnosti o dodržaní zákona, napríklad aj v prípade, že by išlo o hanlivý názov obce. Kabinet by sa mohol obrátiť na Ústavný súd SR, ktorý by vo veci rozhodol.

Bugárovci pripomínajú, že v súčasnosti názov obce určuje alebo mení vláda, čo podľa nich umožnilo súčasnému kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) odmietnuť zmenu názvu obce Tešedíkovo na Pered. A to aj napriek tomu, že za zmenu názvu sa vyslovila väčšina obyvateľov Tešedíkova v úspešnom referende. Strana Most-Híd zdôrazňuje, že moc pochádza od ľudí. Podotýka, že vláda nie je volená ľuďmi, je len vymenovaná a má rešpektovať, čo si ľudia želajú.

V utorok (17.12.) budú poslanci pokračovať rokovaním o ďalších poslaneckých návrhoch, ktoré sú na programe aktuálnej schôdze. Podvečer o 17.00 h príde na rad mimoriadne rokovanie na tému pôsobenia nebankových spoločností, ktoré iniciovala opozícia. Schôdza sa však pravdepodobne skončí skôr, ako sa začne, keďže Smer-SD avizoval, že program rokovania zrejme nepodporí. Problémy s nebankovými spoločnosťami vraj plánuje riešiť návrhmi, ktoré by mali prísť na budúci rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona