Most-Híd: Záložný plán Vyšehradskej štvorky má podporu aj v Nemecku

NETKY.SK • 18 Február 2016, 13:44 • 2 min
Most-Híd: Záložný plán Vyšehradskej štvorky má podporu aj v Nemecku

BRATISLAVA - Záložný plán krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v prípade migračnej krízy nie je len návrhom Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka. Povedal to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Tvrdí, že aj v Nemecku odznel názor, že ak sa nebudú dať chrániť schengenské hranice zo strany Grécka, tak bude treba konkrétne chrániť tie macedónsko-grécke. Povedať mu to mali predstavitelia Nemecka, ktorých na Slovensku prijal asi pred mesiacom.

 

"Toto nie je len návrh V4, je to návrh ľudí, ktorí rozmýšľajú, akým spôsobom sa dá vyriešiť súčasná situácia," myslí si. Bugár upozorňuje, že prvým krokom musí byť zastavenie "nekontrolovateľného prílevu migrantov". Podľa neho si však treba uvedomiť, že krajiny V4 síce môžu rokovať o čomkoľvek, no nemôžu vytvárať zdanie vzťahu "my a oni". "Nie sme niečo iné ako zvyšok EÚ," podotkol. Slovensko bude v druhom polroku predsedajúcou krajinou EÚ a podľa Bugára bude musieť vysvetľovať nie vlastný, ale názor Európskej únie.

 

Dnes sa začína dvojdňový summit EÚ v Bruseli. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa na ňom chystá podporiť závery, že sa treba sústrediť najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice na úrovni Turecko-Grécko a súčasne implementovať Akčný plán EÚ-Turecko. Na druhej strane chce však vedieť, aký čas je potrebný na ich realizáciu.

 

"Budeme jednoznačne tlačiť na plán B," avizoval pred odletom na dnešnom parlamentnom európskom výbore s tým, že má ísť o spoločné európske riešenie. Plán B počíta s posunutím ochrany vonkajšej európskej hranice na úroveň Macedónska a Bulharska. Slovensko na to ponúka primeranú technickú a personálnu pomoc. Pripomenul, že SR už pomáhalo v Maďarsku, Slovinsku a v súčasnosti má 25 policajtov v Macedónsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies