Most-Híd: Začiatok školského roka by mal byť aj impulz pre ministra

NETKY.SK • 2 September 2015, 10:20 • 2 min
Most-Híd: Začiatok školského roka by mal byť aj impulz pre ministra

BRATISLAVA – Začiatok školského roka by mal byť podľa predstaviteľov strany Most-Híd impulzom aj pre ministra školstva na aktívnejšie presadzovanie zmien v rezorte.

slovakia

left justify in out

Pre stranu Most-Híd je dôležité posilnenie vzdelávania žiakov z prostredia národnostných menšín. „Zabezpečenie vzdelávania žiakov v materinskom jazyku pre príslušníkov všetkých 13 menšín je našou dlhoročnou prioritou, ktorej sa doposiaľ nevenovala väčšia pozornosť,“ povedal dnes pre agentúru SITA poslanec Mosta-Híd Árpád Érsek. Pripomenul pritom úspech strany v parlamente, keď sa jej podarilo oddialiť zrušenie málotriedok v tomto školskom roku. „Obce a školy sa tak majú možnosť pripraviť a vytvoriť alternatívne riešenia, ktoré umožnia žiakom vzdelávanie v ich materinskom jazyku,“ dodal Árpád Érsek.


Rezortu školstva počas funkčného obdobia vlády Smeru chýbala stabilná a systémová koncepcia jeho rozvoja. Preto slabé a rozporuplné výsledky v tomto rezorte odborníčku strany Most-Híd Máriu Prékop vôbec neprekvapujú. „Vzdelanie by malo byť strategickým odvetvím. S tým by mali byť aj spojené výdavky štátu, čo, žiaľ, dnes vôbec nevidno,“ vyhlásila Mária Prékop. Preto novú vládu, ktorá vzíde po marcových parlamentných voľbách, čaká náročná úloha.


Strana Most-Híd podľa poslanca PSK a mesta Prešov Petra Krajňáka považuje za dôležité znižovanie byrokracie učiteľov a znižovanie ich administratívnej záťaže. „Taktiež v blízkej budúcnosti je potrebné aj zásadné riešenie platového ohodnotenia mladých začínajúcich učiteľov,“ uviedol Peter Krajňák. Podľa neho je potrebné posilniť vzdelávanie žiakov, ktorí povinnú školskú dochádzku ukončili na základnej škole a nemajú žiadne vzdelanie, ktoré by im umožňovalo zapojiť sa do pracovného pomeru. „Posilnenie odborného vzdelávania považujeme za dôležitý faktor, ktorý musí vychádzať z potrieb trhu práce reflektujúc priemyselné zameranie výroby v jednotlivých regiónoch,“ doplnil Krajňák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies