Most-Híd vyzval svojho splnomocnenca Nagya na odchod z funkcie

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 09:48 • 2 min
Most-Híd vyzval svojho splnomocnenca Nagya na odchod z funkcie

BRATISLAVA - Predsedníctvo Mostu-Híd vyzvalo svojho vládneho splnomocnenca pre menšiny Lászlóa Nagya, aby odstúpil z funkcie. Podrobnosti povedia predstavitelia strany na tlačovej konferencii v stredu 5. júna.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií TASR má byť dôvodom na tento krok fakt, že bugárovcom neprešiel návrh týkajúci sa dvojjazyčných tabúľ na železničných staniciach a zastávkach. Za návrh hlasovala len opozícia. Smer-SD, v ktorého vláde robí Nagy splnomocnenca, návrh nepodporil. Vládni poslanci sa pri hlasovaní zdržali.

Bugárovci chceli, aby železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené v jazyku menšín. Bráni tomu podľa nich nesúlad zákonov, ktorý sa svojou novelou zákona o používaní jazykov národnostných menšín pokúsili odstrániť.

Podľa novely nemalo dochádzať k plošnej zmene názvov železničných staníc a zastávok. "Názvy stanice a zastávok by sa nezmenili, mohlo by dôjsť jedine k umiestneniu dodatkových tabúľ s označením stanice alebo zastávky v jazyku národnostnej menšiny," vysvetlili.

O označovaní staníc a zastávok v jazyku národnostnej menšiny mal rozhodovať Úrad pre reguláciu železničnej dopravy, a to na žiadosť oprávneného subjektu. Takýmto subjektom mala byť obec, v ktorej sa podľa zákona používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku. Správnosť navrhovaného označenia staníc alebo zastávky mal posúdiť Úrad vlády SR.

Dodatkové tabule sa mali podľa novely umiestňovať jednotlivo na základe žiadostí, nie plošne. Osadzovanie tabúľ mali hradiť žiadatelia, teda obce. Štátny rozpočet ani rozpočet Železníc SR to teda podľa Mosta-Híd nemalo zaťažiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies