Most-Híd: Vláda Smeru-SD je oddnes vládou zdražovania

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 19:15 • 2 min
Most-Híd: Vláda Smeru-SD je oddnes vládou zdražovania

BRATISLAVA - Vláda Smeru-SD sa opäť raz zamotala do vlastného populizmu. Podľa strany Most-Híd robí kroky, ktoré vláde Ivety Radičovej najviac vyčítala, a z ktorej strana Roberta Fica získavala politické body a hlasy voličov.

slovakia

left justify in out

„Smer kritizoval vládu Ivety Radičovej, keď dočasne zvýšila o jeden percentuálny bod sadzbu DPH s tým, že to ľuďom prinesie zdražovanie. Teraz robí to isté. Z dočasného zvýšenia DPH dnes Fico urobil trvalé len preto, lebo si potrebuje kupovať konkrétne voličské skupiny. Smer svojich voličov oklamal a potvrdil aj to, že nevie vládnuť bez zvyšovania daňového zaťaženia občanov a firiem,“ uvádza sa v stanovisku strany.

 

Daň z pridanej hodnoty (DPH) ani v prípade zníženia deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu neklesne. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, ktorí schválili pozmeňujúci návrh k novele zákona o DPH z dielne Smeru-SD, podľa ktorého sa opatrenie znižujúce sadzbu dane z 20 % na pôvodných 19 % v prípade poklesu schodku verejných financií pod stanovenú hranicu zo zákona vypúšťa. Za návrh novely zákona o DPH hlasovalo všetkých 79 prítomných poslancov za Smer-SD, opozícia zo sály odišla. 

 

Tento krok vládneho Smeru-SD sa ešte počas minulotýždňovej rozpravy k návrhu novely stretol s vlnou kritiky opozície. Jej poslanci totiž tvrdia, že Smer sa zachoval presne v protiklade so svojou predvolebnou rétorikou, keď dočasné zvýšenie DPH kritizoval ako opatrenie, ktoré sa dotkne predovšetkým menej zarábajúcich občanov zdražením aj základných tovarov a služieb. Navyše kritizovali, že takú dôležitú zmenu, ako je úprava sadzby DPH, robí vláda cez jednoduchý poslanecký pozmeňujúci návrh a tiež fakt, že takto získané peniaze chce vláda minúť na nezmyselné opatrenia a nie napríklad na systémové zníženie odvodov. 

 

Opatrenie o dočasnom zvýšení sadzby dane z pridanej hodnoty z pôvodných 19 % na 20 % sa do zákona o dani z pridanej hodnoty dostalo v roku 2010 po dohode koaličných strán vo vtedajšej vláde Ivety Radičovej. Malo to byť jedno z opatrení na konsolidáciu verejných financií. Zvýšená sadzba dane mala pritom platiť dovtedy, kým deficit verejných financií na Slovensku neklesne pod 3 % hrubého domáceho produktu. Pokles schodku pod túto hranicu za rok 2013 aj potvrdil Eurostat vo svojej jarnej prognóze. Zníženie sadzby dane o jeden percentuálny bod by pre štátny rozpočet znamenalo výpadok príjmov približne 230 mil. eur. 

 

Pôvodná novela zákona o dani z pridanej hodnoty a zároveň aj ďalších noriem, v rámci ktorej poslanci za Smer-SD spomínaný pozmeňovací návrh predložili, však obsahuje viacero ďalších zmien, napríklad aj v daňovom poriadku. Súčasťou navrhovaných zmien je aj z dôvodu zabezpečenia flexibility daňovej kontroly umožnenie správcovi dane počas daňovej kontroly vyhotoviť čiastkový protokol, na základe ktorého by mohol vrátiť preverenú časť nadmerného odpočtu ešte pred ukončením daňovej kontroly. Práve príliš dlhé zadržiavanie vratiek dane z pridanej hodnoty pri daňových kontrolách bolo často terčom kritiky v minulých mesiacoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies