Most-Híd: Vedúci Úradu vlády Federič začal čistky v národnostnej kultúre

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 14:40 • 2 min
Most-Híd: Vedúci Úradu vlády Federič začal čistky v národnostnej kultúre

BRATISLAVA - Strana Most-Híd odsudzuje odvolanie riaditeľa maďarského tanečného divadla Ifjú Szívek Dušana Hégliho. Dnes ráno k takémuto kroku pristúpil vedúci Úradu vlády SR Igor Federič. Most-Híd to považuje za začiatok znefunkčnenia činnosti tejto 58-ročnej maďarskej umeleckej inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej tajomníčky strany Zuzany Bačiak Masarykovej tomu predchádzalo niekoľko skutočností, ktoré, ako poznamenala, sú v príkrom rozpore s týmto krokom. Týka sa to napríklad päťmesačnej finančnej kontroly súboru a mesačnej kontroly činnosti riaditeľa divadla. K obom boli menšie technické námietky, tie sa ale bezodkladne odstránili. "O tejto skutočnosti svedčí aj pochvala odboru kontroly Úradu vlády SR, ktorú divadlo dostalo. Dá sa predpokladať, že Igor Federič hodnotil výsledky kontroly tiež pozitívne, nakoľko v apríli 2013 uzatvoril s Dušanom Héglim novú pracovnú zmluvu. Dnes ráno ho bez odôvodnenia odvolal," pripomenula Bačiak Masaryková.

Strana to považuje za neopodstatnený útok na základné piliere maďarskej kultúry na Slovensku. "O tom, že sa jedná o čisté politikárčenie a politické čistky aj tam, kde to nepatrí, svedčí aj fakt, že v týchto dňoch boli odvolaní zo svojich funkcií aj riaditelia odborov na Úrade splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny," tlmočila stanovisko Mosta-Híd tlačová tajomníčka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies