Most-Híd: Treba vytvoriť post štátneho tajomníka pre mládež a šport

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 11:01 • 2 min
Most-Híd: Treba vytvoriť post štátneho tajomníka pre mládež a šport

BRATISLAVA – Vláda by mala podľa strany Most-Híd vytvoriť na ministerstve školstva post štátneho tajomníka pre mládež a šport, pod ktorého by spadala celá agenda športu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR Árpád Érsek, v iných krajinách existujú ministerstvá pre šport. Slovensko je však malou krajinou, aby mala takýto samostatný rezort. Preto by podľa poslanca mala vláda zrušiť post splnomocnenca vlády pre šport a zriadiť funkciu štátneho tajomníka. Podľa neho by sa tak odstránila neefektívnosť a duplicity, ktoré existujú dnes.


Ďalšou pripomienkou Mosta-Híd k návrhu zákona o športe, ku ktorému sa dnes končí pripomienkové konanie, je potreba optimalizácie vrcholovej prípravy športovcov v jednom vrcholovom centre. „Momentálne sú tri centrá, každé v inom rezorte, čo zbytočne zvyšuje prevádzkové náklady namiesto využitia týchto financií športovcami,“ doplnil Érsek, podľa ktorého Slovensku postačuje jedno takéto centrum. Poslanec si myslí, že by bolo správne zaviesť doživotnú rentu pre úspešných olympionikov, ktorú už v minulosti navrhoval. S takýmto návrhom Érsek v parlamente nepochodil už dvakrát. Taktiež je podľa neho potrebné získať nové zdroje na financovanie športu a to napríklad rozdelením prostriedkov z príjmov za televízne práva a reklamy pri veľkých športových podujatiach, ako sú olympijské hry či majstrovstvá sveta.


V oblasti športového školstva je potrebné podľa Érseka urobiť veľký kus práce. „Za jednu z najdôležitejších vecí považujem rozvoj športového školstva a to prostredníctvom regionalizácie na základe športových podmienok, tradícii a disciplín. Je zrejmé, že napríklad v Poprade budú populárnejšie iné športy ako v Trenčíne alebo v Dunajskej Strede,“ vyhlásil poslanec Érsek. Podľa neho je taktiež potrebné podporiť internátne športové školy a umiestňovanie talentovaných mladých športovcov v nich. S tým je spojené aj financovanie športových odborníkov – trénerov, špecialistov, bez ktorých je rozvoj športu nemožný. „Niektoré z týchto pripomienok predložíme do pripomienkového konania a počkáme si, v akej podobe bude tento zákon schválený vládou. Ak nebudú akceptované, tak sa potom prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov v parlamente budeme snažiť tieto zmeny presadiť,“ dodal na tlačovej besedy Érsek.


Návrh zákona o športe pripravila odborná pracovná skupina pod vedením predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Návrh zákona pripravovali odborníci takmer rok a pol. Do jeho prípravy sa zapojilo viac ako 80 akademikov, štátnych zamestnancov, advokátov, ale najmä športovcov. Dôležitým prvkom návrhu je napríklad nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Systém zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch i športových odborníkoch. V databáze budú zverejnené aj zmluvy, ktoré preukážu hospodárenie s verejnými financiami, ale aj sponzorské dary prostredníctvom tzv. transparentného účtu. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, musí mať status "spôsobilý". Systém ho takto označí len pri dodržiavaní pravidiel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies