Most-Híd: Správa o postavení menšín je formálna a povrchná

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 15:09 • 2 min
Most-Híd: Správa o postavení menšín je formálna a povrchná

BRATISLAVA - Strana Most-Híd má výhrady voči správe o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2013, ktorú dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Podľa strany ide o správu, ktorá je len formálnym súhrnom, pričom situáciu popisuje iba povrchne. "Svojou skladbou kopíruje vlaňajší materiál Lászlóa Nagya, obsahovo sa však od neho zásadne odlišuje. Správa vypovedá o laxnom prístupe vlády Roberta Fica k skutočným problémom národnostných menšín. Je jednostranným hodnotením bez jediného odporúčania a kritického hodnotenia," píše sa v stanovisku Mosta-Híd, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Františka Dušíková.

 

Podľa Mosta-Híd sa v uplynulom roku naďalej zužovali práva menšín na Slovensku, "opakovane bolo v tejto súvislosti porušené sľúbené status quo, týka sa to účasti príslušníkov národnostných menšín na riešení veci verejných, v rámci používania jazykov národnostných menšín, v oblasti podpory menšinovej kultúry či v rámci menšinového školstva". 

 

Správa podľa opozičnej strany iba potvrdzuje, že Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny, ktorý je podriadený vedúcemu Úradu vlády SR Igorovi Federičovi, funguje iba formálne a je neschopný dosiahnuť požadované ciele, zvládnuť stanovené úlohy. "Úrad ako aj ústredné orgány štátnej správy sú pasívne a výsledky v uplynulom období poukazujú na alibistický prístup v otázkach života národnostných menšín na Slovensku. Keďže aktuálna správa ani len neponúka riešenia pre nápravu v tejto oblasti, pre Most-Híd je neakceptovateľná," uzatvára strana svoje stanovisko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies