Most-Híd: Smeru pri prideľovaní pôdy na malých farmároch nezáleží

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 12:57 • 2 min
Most-Híd: Smeru pri prideľovaní pôdy na malých farmároch nezáleží

BRATISLAVA - Smeru-SD pri prideľovaní štátnej pôdy podľa strany Most-Híd na malých farmároch nezáleží. Poslanec za Most-Híd Gabriel Csicsai upozorňuje, že naďalej nebudú rovnaké pravidlá pri prideľovaní štátnej pôdy a prístup k pôde pre malé podniky sa nezlepší.

slovakia

left justify in out

Csicsai vychádzajúc z Občianskej vízie strany chcel vytvoriť priaznivejšie podmienky pre podnikanie v poľnohospodárstve pre malé a stredné podniky, malých farmárov a gazdovstvá rodinného typu. Postarať sa o to mala novela zákona o pozemkových úpravách, ktorú dnes predstavitelia vládnej strany v parlamente zamietli.


Smer nepodporením novely podľa Csicsaia odmietol pomoc malým poľnohospodárom, ktorí tak naďalej nebudú mať umožnený prístup k základnému pracovnému prostriedku, a to k pôde. „Práve prenájom prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu (SPF) je pre väčšinu z nich jedinou alternatívou, ako sa dostať k pôde. Zdá sa však, že pre vládnu stranu nie je dôležité, aby platili rovnaké pravidlá pri prideľovaní štátnej pôdy pre každého uchádzača, obzvlášť, ak ide o podporu, rozvíjanie špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby, ako aj o vytvorenie podmienok pre poľnohospodárov, ktorí podnikajú v malých a mikro podnikoch," dodal poslanec Mosta-Híd.


Hlavným prínosom jeho právnej úpravy mala byť stabilizácia udržateľného rozvoja slovenského vidieka, vytváranie podmienok pre mladých poľnohospodárov a poľnohospodárov podnikajúcich v malých alebo mikro podnikoch a umožnenie prístupu k poľnohospodárskym pozemkom, ktoré majú v súčasnosti v prenájme veľkí poľnohospodári a veľké podniky. Návrhom chcel odstrániť nedostatky platnej legislatívy. „Aktuálna právna norma skresľuje podmienky výberových konaní, nakoľko berie do úvahy pomer celkovej obhospodarovanej plochy, nie iba od SPF,“ spresnil Csicsai.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies