Most-Híd: Slovensku chýba aktuálna bezpečnostná stratégia

NETKY.SK • 22 Február 2015, 12:10 • 2 min
Most-Híd: Slovensku chýba aktuálna bezpečnostná stratégia

BRATISLAVA - Slovensku chýba aktuálna bezpečnostná stratégia.

slovakia

left justify in out

Tá existujúca je zastaraná. Vláda by ju mala podľa strany Most-Híd aktualizovať čo najskôr.
      

"Vládny Smer-SD by mal prijať zákon, ktorý by stanovil povinnosť každej vlády, aby sa bezpečnostná stratégia pravidelne aktualizovala," uviedla strana vo svojom stanovisku. Nečinnosť kabinetu Roberta Fica považuje za nezodpovednosť. "Smeru je, zdá sa, bezpečnosť občanov tejto krajiny ľahostajná. Česká republika aktualizovala svoju bezpečnostnú stratégiu pred niekoľkými týždňami, Poľsko už na jeseň," informujú bugárovci.
      

Na neaktuálnosť bezpečnostnej stratégie upozornil nedávno aj nezaradený poslanec a člen Siete Martin Fedor. Podobne ako Most-Híd by privítal aktualizáciu stratégie.
      

Vláda by podľa neho mala riešiť aj stále aktuálnejší problém kybernetickej bezpečnosti. Tú by mala mať podľa Fedora na starosti len jedna inštitúcia, najlepšie Národný bezpečnostný úrad. Zároveň je nevyhnutné, aby vláda prijala zákon o kybernetickej bezpečnosti, ako to urobili napríklad v Českej republike.
      

"Potrebujeme prijať jasne formulovaný zákon a vybrať len jednu strešnú inštitúciu, ktorá bude koordinovať aktivity štátu v oblasti kybernetickej bezpečnosti," uviedol nedávno pre TASR Fedor. Poukázal na to, že Česi na rozdiel od Slovákov už konajú. "Majú čerstvo schválenú novú bezpečnostnú stratégiu z februára 2015. Kybernetickej bezpečnosti sa v nej podrobne venujú. Podobný dokument u nás oslávi čoskoro okrúhlych 10 rokov a nový je v nedohľadne," zdôraznil.
      

Otázku kybernetickej bezpečnosti nemožno podľa poslanca ignorovať ani podceňovať. Na Slovensku sa to však podľa neho deje. "Celý svet vrátane našich susedov a spojencov chápe, že ide o vážny problém. Iba v krajine medzi Dunajom a Tatrami sa tvárime, že nás sa to netýka. Máme prudko neaktuálnu stratégiu kybernetickej bezpečnosti (Národná stratégia pre informačnú bezpečnosť) z roku 2008 a je v súlade s ešte starou bezpečnostnou stratégiou z roku 2005," upozornil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona