Most-Híd, SaS a SDKÚ-DS nechcú štátne symboly v školských triedach

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:25 • 2 min
Most-Híd, SaS a SDKÚ-DS nechcú štátne symboly v školských triedach

Most-Híd, SaS a SDKÚ-DS nechcú štátne symboly v školských triedach

slovakia

left justify in out

img

Skupina koaličných poslancov z Mosta-Híd, SaS a SDKÚ-DS nechce v školských triedach štátne symboly. Povinnosť umiestňovať grafické znázornenie štátnej zástavy, textu štátnej hymny a preambuly Ústavy SR v každej školskej triede zaviedla minulá vláda novelou zákona o štátnych symboloch. Koaliční poslanci ju chcú z právnej normy vypustiť ďalšou novelizáciou právnej normy. Jej návrh dnes predložili do Národnej rady SR.
Odstránenie ustanovenia, ktoré povinnosť zavádza, navrhujú aj preto, že podľa nich to nie je prejav vlastenectva, ale jeho dehonestácie. "Nech je štátna zástava, text hymny aj preambuly v škole, ale nie v každej triede," poznamenal jeden z predkladateľov návrhu novely Ondrej Dostál (poslanec OKS za stranu Most-Híd).
Poslanci v ňom zároveň žiadajú vypustiť povinnosť zapracovať do štátnych vzdelávacích programov výchovu k vlastenectvu a k úcte k štátnym symbolom. "Nemáme nič proti výchove, ale nemyslíme si, že toto má byť riešené v tomto zákone," povedal Dostál, podľa ktorého už výchovu k vlastenectvu rieši školský zákon.
Návrh dnes priniesol do podateľne Národnej rady SR Dostál s tým, že pod iniciatívou je podpísaný aj Peter Zajac, Peter Osuský (poslanci OKS za stranu Most-Híd), Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS a Jozef Viskupič (Obyčajní ľudia za stranu SaS). KDH sa k návrhu nepridalo, napriek tomu, že ich poslanci oslovili.
"Prichádzame s tým, pretože si myslíme, že táto vec mala byť riešená už dávno," povedal Dostál s tým, že chcel predložiť aj novelu tlačového zákona. Napokon to však poslanci neurobia, pretože čakajú na to, čo predloží Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR. Podľa Dostála totiž rezort pracuje na komplexnejšej novele tlačového zákona.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies